Geluid klaar? Camera klaar? Actie!

Uit de wandelgangen Kamervoorzitter Arib geeft haar oude vrienden Kuzu en Öztürk een standje. Die maken er een filmpje van.

De voorzitter haalt uit

Een oude politieke wet: de voorzitter ontleent zijn gezag niet aan de hamer, maar aan zijn woorden. Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) nam deze wijsheid ter harte toen ze dinsdag stevig uithaalde vanuit de voorzittersstoel. Aanleiding was een voorstel van haar oud-fractiegenoten Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die zich tegenwoordig Denk noemen.

Een beproefde methode

De twee hadden daags ervoor gevraagd of de stemmingen in de Tweede Kamer volgende week een dag uitgesteld kunnen worden. Dan is het namelijk Suikerfeest, het eind van de ramadan – en dus een feestdag voor moslims. Arib honoreerde het voorstel niet. Daarop uitten Kuzu en Öztürk hun ongenoegen door de discussie dezelfde avond in een filmpje online te zetten. Dat is een beproefde methode van het duo: eerder ‘ontmaskerden’ ze andere Turks-Nederlandse Kamerleden met een gemonteerd filmpje waarin deze vóór het benoemen van de Armeense genocide stemden.

Knip- en plakwerk

Op dinsdag probeerden de mannen van Denk het opnieuw met het Suikerfeest. En opnieuw vonden ze de voltallige Kamer op hun pad. Er ontstond discussie, en Arib voegde de twee parlementariërs toe: „Collega’s met knip- en plakwerk op YouTube zetten, dat is is niet chique en een Kamerlid onwaardig.” Toen Kuzu zich beklaagde dat een procedureel punt was uitgemond in een „discussie over de toon van Kamerleden”, beet Arib hem toe: „Dat moet ú nodig zeggen.”

Lokaas voor de media

De vete tussen Arib en de Denk-mannen heeft nog een wrang persoonlijk tintje. Toen ze nog samen in de PvdA-fractie zaten, trokken de drie geregeld met elkaar op – vaak aangevuld met een vierde PvdA’er, Ahmed Marcouch. Die laatste is door Kuzu en Öztürk inmiddels betiteld als ‘lokaas’ voor ‘de media’ omdat hij zich publiekelijk tegen hun polariserende politieke stijl verzette. Welke kwalificatie zou Denk voor Arib in petto hebben?

    • Thijs Niemantsverdriet