Geen subsidie meer voor Toneelgroep De Appel

Toneelgezelschap De Appel krijgt vanaf 2017 geen subsidie meer van de gemeente.

Acteurs van toneelgroep De Appel tijdens een repetitie van het stuk Casanova.
Acteurs van toneelgroep De Appel tijdens een repetitie van het stuk Casanova. ANP/ Jerry Lampen

Toneelgroep De Appel in Den Haag krijgt geen subsidie meer van de gemeente. Dat heeft cultuurwethouder Joris Wijsmuller (Stadspartij) besloten na een uitermate negatief advies van een adviescommissie. Het gezelschap, dat sinds 1971 als tweede gezelschap van Den Haag functioneert, dreigt daarmee te verdwijnen.

Wijsmuller schrijft in het Haagse Kunstenplan 2017-2020 dat hij na het negatieve advies geen beleidsmatige grond ziet om af te wijken van het advies „een einde te maken aan de uitzonderlijke situatie met twee gezelschappen in Den Haag”. In andere steden bestaat vaak maar één groot gezelschap. In Den Haag is dat straks alleen nog het Nationale Toneel.

De Appel, dat onlangs een door 10.000 mensen ondertekende petitie aan de wethouder aanbood, is teleurgesteld. „Wij blijven van mening dat we sinds het vertrek van Aus Greidanus als artistiek directeur anderhalf jaar geleden niet voldoende de kans hebben gekregen om te bewijzen wat onze nieuwe koers is”, reageert artistiek directeur Arie de Mol. Na een periode dat De Appel grote successen vierde met marathonvoorstellingen als Tantalus en Odysseus wilde de nieuwe leiding in de komende jaren niet alleen weer marathonvoorstellingen spelen maar zich ook onderscheiden met een langdurig festival. De adviescommissie kraakte zowel de artistieke plannen als de financiële bedrijfsvoering.

Het gezelschap zal nu pogen de gemeenteraad, die in september beslist over het Kunstenplan, te overtuigen dat het gezelschap gesteund moet blijven. Met verscheidene politieke partijen lopen al contacten. „We snappen dat het subsidiebedrag sowieso lager
zal zijn dan we hebben aangevraagd en we hebben al nieuwe plannen gemaakt voor een afgeslankte versie van De Appel”, zegt De Mol. „Maar omdat wij ons eigen theater bezitten dat we draaiende moeten houden, is dat nog knap lastig.”

De Appel beraadt zich nog op manifestaties of aparte voorstellingen om steun van het publiek te verwerven. De petitie loopt door.