Geen steun voor boeren na noodweer

Volgens staatssecretaris Van Dam is er geen sprake van een nationale ramp.

Foto: Paul Raats / ANP

Boeren en tuinders in Noord-Brabant en Limburg krijgen geen schadevergoeding van de overheid naar aanleiding van het noodweer van vorige week. Staatssecretaris Van Dam vindt niet dat er sprake is van een nationale ramp. Hij benadrukte dat de bedrijven zich hadden kunnen verzekeren tegen het noodweer.

Van Dam bracht woensdag een bezoek aan het gebied dat vorige week werd getroffen door noodweer. Dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten vroegen hem in een brief het noodweer te beschouwen als een nationale ramp zodat de ondernemers een financiële tegemoetkoming konden krijgen. Veel kassen zijn beschadigd en de ondernemers raken in de problemen. De gemeenten schreven:

“Vanwege de omvang van de schade vrezen wij dat anders vele gezonde bedrijven in onze regio’s in financiële problemen komen en mogelijk bezwijken, met alle gevolgen van dien.”

Lees ook onze reportage uit het gebied: ‘Dit was ons pensioen, ons alles’

Verzekering

NRC-redacteur Camil Driessen schreef dat het niet erg waarschijnlijk zou zijn dat het extreme weer zou worden aangemerkt als nationale ramp.

Een woordvoerder van staatssecretaris Van Dam (Landbouw, PvdA) stelt dat het ministerie er bij boeren al jaren op aandringt om zich via een weersverzekering in te dekken. “Wij trekken zelfs 9 miljoen euro per jaar uit voor een tegemoetkoming in die verzekeringspremie.”

    • Belia Heilbron