Eerste zege voor ‘consultant’ Krajicek

Richard Krajicek coacht topspeler Stan Wawrinka tijdens het grasseizoen. „Af en toe is hij niet vatbaar voor ontvangen.”

None
Foto AFP

Wimbledon dinsdagochtend half elf, de toegangspoorten openen voor het publiek, het tennispark loopt langzaam vol. Op baan veertien begint de Zwitserse wereldtopper Stan Wawrinka de warming-up met vaste coach Magnus Norman en tijdelijke extra ‘grascoach’ Richard Krajicek. Norman fungeert als aangever en laat Wawrinka warmdraaien. Krajicek observeert.

Je ziet hem kijken naar de returns, services, volleys, smashes – en die heerlijke, klassieke enkelhandige backhand van Wawrinka. Krajicek cirkelt over de baan, raapt ballen, constant is er de blik richting Wawrinka. Hij fluistert af en toe wat tips, gebaart met zijn handen, maakt een dolletje. Even is er overleg bij het net, Krajicek adviseert wat over de volley, maar Wawrinka lijkt meer aandacht voor zijn telefoon te hebben.

Drie weken geleden werd Krajicek toegevoegd aan het begeleidingsteam van Wawrinka, als specialist voor het grasseizoen. Met de Wimbledon-kampioen van 1996 hoopt de nummer vijf van de wereld beter te gaan presteren op gras – in Londen kwam hij nooit verder dan de kwartfinale. De samenwerking begon ongelukkig, het eerste duel onder Krajicek ging twee weken terug verloren tegen de Spanjaard Fernando Verdasco op het gras van Queen’s.

Ontspannen in de spelersbox

Dinsdagmiddag op Wimbledon, Court 1. Wawrinka speelt tegen het achttienjarige Amerikaanse talent Taylor Fritz, Krajicek zit in de spelersbox naast Norman. Poloshirt, zonnebril, ontspannen achterover leunend, flesje cola bij de hand. Af en toe applaudisseert hij bij een mooi punt.

Wawrinka wint met 7-6, 6-1, 6-7 en 6-4 – de eerste zege van Krajicek in zijn rol als coach. Hij is tevreden over zijn werkgever. „Hij heeft over het algemeen goed gespeeld, goed geserveerd, goede tweede service.” Hoe hij het vond, zo in de spelersbox? „Als het goed gaat is het leuk, als het minder gaat zou je het liefst even met hem willen praten, maar dat gaat niet.”

Het kriebelt bij de 44-jarige Krajicek, hij heeft stevige ambities als coach. Hij kan meer van huis nu zijn twee kinderen zijn geslaagd; Emma gaat in Rotterdam studeren, tennistalent Alec gaat het als prof proberen. „Ik heb gewacht op dit moment, het kon pas als de kinderen het uit huis zijn. Maar aan de andere kant: ze missen je ook weer niet overdreven.” Lachend: „Die tijd is voorbij.”

Hij was verrast door het verzoek van oud-prof Norman, van wie het idee kwam om Krajicek erbij te halen. Krajicek was eerder dit jaar in gesprek met het Canadese servicekanon Milos Raonic, maar die samenwerking ging niet door. „Hij wilde alles met mij doen behalve Wimbledon, dat wilde ik niet, ik wilde alles doen.”

Zijn hand is zichtbaar

De hand van Krajicek is al een beetje zichtbaar. Wawrinka speelt tegen Fritz wat aanvallender, iets agressiever richting het net. Hij wint 24 van zijn 150 punten aan het net, veel voor een traditionele baseliner als Wawrinka. Hij moet wat meer inkomen na een goede aanvallende bal, zegt Krajicek. „We hebben aan zijn volley gewerkt.” Ook is er gesleuteld aan de service: de service van rechts de baan uit hebben ze iets ‘korter’ proberen te maken. „Zodat die nog iets meer naar buiten gaat.” Details, maar daar wordt het snelle grastennis in de topduels vaak op beslist.

De samenwerking met Wawrinka stopt in principe na Wimbledon. Daarna gaat Krajicek op zoek naar een nieuwe speler die hij kan begeleiden. „Het voelt niet oké om nu al met een andere speler te gaan praten, ik wil me nu focussen op dit. Misschien wil Wawrinka ook wel door met mij. Feit is wel dat ik tegen andere mensen zeg: ik ben op zoek.”

Krajicek bevindt zich in een exclusief gezelschap van voormalig Wimbledonkampioenen die nu coachen: Boris Becker begeleidt Novak Djokovic, Goran Ivanisevic (Marin Cilic) en John McEnroe (Milos Raonic). En ook Ivan Lendl – tweevoudig finalist in Londen – is weer terug als coach van Andy Murray.

Geleerd van Rohan Goetzke

„Ik ben nog beginnend coach, meer een soort consultant”, zegt Krajicek. Hij wil op termijn volledig verantwoordelijk worden voor een speler. Liefst een speler uit de top, of met de potentie om de top te halen. „Het is fijn als een speler een bepaald spel ontwikkeld heeft. Dat je echt wat kan bijbrengen, mentaal en technisch. En niet dat je iemand nog helemaal een forehand moet aanleren.”

Hij heeft geleerd over het coachvak van zijn oude coach Rohan Goetzke, vertelt Krajicek. „Empathie is het belangrijkste. Na sommige wedstrijden praat je meteen met de speler, en ben je misschien hard of confronterend. Een andere keer laat je hem even, en bespreek je de partij pas later op de avond of de volgende dag. Sommige coaches voelen niet aan: nu even niet.”

Zo moet hij Wawrinka soms ook aftasten. Voorzichtig formulerend: „Af en toe is hij niet vatbaar voor ontvangen, dan is hij meer aan het zenden.”

    • Steven Verseput