Dodental aanslag Istanbul verhoogd naar 42

Er zijn tien buitenlandse slachtoffers gevallen; drie doden hebben een dubbele nationaliteit. Zover bekend zijn er geen Nederlanders overleden.

Een Turkse politieagent patrouilleert woensdagochtend op luchthaven Atatürk. Het vliegverkeer is inmiddels weer hervat.
Een Turkse politieagent patrouilleert woensdagochtend op luchthaven Atatürk. Het vliegverkeer is inmiddels weer hervat. Foto Ozan Kose/AFP

De Turkse autoriteiten hebben woensdag het dodental van zelfmoordaanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul bijgesteld tot 42. Dat is exclusief de drie terroristen die de aanval pleegden. Onder de slachtoffers zijn tien buitenlanders en drie personen met een dubbele nationaliteit. Geen van hen is van Nederlandse afkomst, zo meldt persbureau Reuters. Er zijn 239 mensen gewond geraakt, van wie er nog 130 in het ziekenhuis liggen.

Onder de buitenlandse slachtoffers zijn vijf mensen uit Saoedi-Arabië en twee uit Irak. Ook zijn er personen overleden uit China, Jordanië, Tunesië, Oezbekistan, Iran en Oekraïne. Turkije heeft woensdag uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

Het dodental stond woensdag lang op 41, maar ‘s avonds bezweek een 22-jarige vrouw in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Vliegverkeer hervat

Intussen is het vliegverkeer van en naar de luchthaven in Istanbul weer hervat. Bepaalde vliegtuigmaatschappijen schrapten de afgelopen uren een aantal vluchten. Turkish Airlines maakte bijvoorbeeld bekend dat een vliegtuig dat om 11:10 uur vanochtend vanaf Schiphol richting de Turkse stad zou vertrekken, aan de grond zal blijven. Een vlucht vanaf Rotterdam-The Hague Airport naar Atatürk van 8.15 uur vertrok wel. Een KLM-vliegtuig dat gisteravond onderweg was van Amsterdam naar Istanbul moest terugkeren.

Lees ook over de gebeurtenissen van dinsdag: 39 doden bij aanslag op luchthaven Istanbul

Onduidelijkheid over gebeurtenissen

Er is momenteel nog veel onbekend over het exacte verloop van de gebeurtenissen dinsdag en waar op het vliegveld de verschillende explosies precies plaatsvonden. Volgens persbureau AP blies één van de aanvallers zichzelf op buiten de aankomsthal, terwijl tegelijkertijd twee mannen het vuur openden ter hoogte van beveiligingspoorten. Eén van hen werd daarbij neergeschoten en activeerde vervolgens explosieven op zijn lichaam. De derde terrorist nam de lift naar een hogere verdieping en blies zichzelf op in de aankomsthal voor internationale passagiers.

Lees hier de Turkse reacties: De Turken voelen zich omringd door vijanden

Turkse autoriteiten spreken momenteel met getuigen en bekijken camera beelden om na te gaan wat er precies gebeurd is, maar hebben naar eigen zeggen te maken met “een grote puzzel”. President Erdogan verklaarde eerder dat de terroristen met een taxi arriveerden bij de luchthaven zijn gearriveerd, maar een exacte tijdlijn is nog niet bekend.

Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Het vliegveld Atatürk was vorig jaar met 61,8 miljoen ontvangen passagiers de derde drukste luchthaven van Europa en de elfde in de wereld. Met de zomerperiode in aantocht was het dinsdagavond al redelijk druk op de luchthaven. Turkse autoriteiten verwachten dat het dodental vandaag nog verder kan oplopen, aangezien onder de 147 gewonden er een aantal mensen tussen zitten die er slecht aan toe zijn.

Nog niet opgeëist

De aanslag op de luchthaven is ook nog niet opgeëist. De Turkse premier Yildirim gaat er echter vanuit dat de aanval het werk is van Islamitische Staat (IS). De werkwijze van de zelfmoordenaars dinsdag toont veel overeenkomsten met die van de terreurgroepering, meent hij. De vraag is echter of IS de aanslag ook zal opeisen: Turkije vormt voor jihadisten een belangrijke schakel tussen Syrië en Europa en het gebeurt daarom vaker dat de groepering weliswaar achter een aanval zit, maar deze niet expliciet opeist.

IS is, samen met de Koerdische PKK, verantwoordelijk voor een reeks aanslagen in Turkije de afgelopen tijd:

290616VP_aanslaginstanboel