Doden bij aanslag vliegveld Istanbul

Weer is Turkije doelwit van terreur. Gisteravond vielen zeker tien doden bij een aanslag op het belangrijkste vliegveld van Istanbul.

Een gewond meisje wordt weggedragen na de aanslag op het vliegveld van Istanbul, dinsdagavond.
Een gewond meisje wordt weggedragen na de aanslag op het vliegveld van Istanbul, dinsdagavond. Videostill Twitter

Bij een aanslag op de internationale luchthaven Atatürk in Istanbul zijn dinsdagavond zeker tien doden en zestig gewonden gevallen. Volgens Turkse media zijn er twee explosies geweest, die veroorzaakt zouden zijn door twee zelfmoordterroristen. De aanslag is nog niet opgeëist.

Volgens de nieuwszender CNN Türk vond er ten minste een explosie plaats in de internationale vertrekhal van de luchthaven. De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag zei dat een aanvaller het vuur opende met een kalasjnikov. In totaal zou het gaan om twee aanvallers, die zich volgens een Turkse overheidsfunctionaris opbliezen nadat ze in een vuurgevecht terechtkwamen met de politie.

Deze functionaris zei dat de aanvallers zich hebben opgeblazen voordat ze door de detectiepoortjes bij de ingang van de luchthaven moesten. Turkse luchthavens hebben veiligheidscontroles bij de ingang van de terminals en bij de gates.

Getuigen zeiden dat er geweerschoten te horen waren op een parkeerplaats nabij het vliegveld. Taxi’s reden op en neer naar het ziekenhuis met gewonden. Een groot aantal politie- en ambulances is op weg naar het vliegveld. Op filmpjes die op Twitter worden verspreid is te zien hoe mensen die aanwezig zijn in het vliegveld op de grond zitten.

De afgelopen maanden is Turkije meerdere malen doelwit geweest van aanslagen, die worden toegeschreven aan de Koerdische guerrillabeweging PKK of de terreurgroep Islamitische Staat (IS). In december kwam een schoonmaker om bij een explosie op het asfalt van een andere luchthaven in Istanbul, Sabiha Gökçen.

Ook Istanbul en Ankara zijn geregeld doelwit van aanslagen. Begin juni werd tijdens de ochtendspits in Istanbul een auto vol explosieven op afstand tot ontploffing gebracht op het moment dat een bus vol politie langsreed. De aanslag in het toeristische hart van de stad lijkt het werk van e de Koerdische Vrijheidsvalken (TAK), een afsplitsing van de PKK die toeristische doelwitten kiest.

De aanslag van gisteren is een nieuwe klap voor het toerisme in Turkije, dat het toch al moeilijk heeft. Sinds Turkije in november vorig jaar een Russische straaljager neerschoot komen er vrijwel geen Russen meer. Duitsers en andere Europeanen hebben zich laten afschrikken door een aanslag in Istanbul in januari. Touroperator TUI, meldde in maart dat er 40 procent minder reizen naar Turkije worden geboekt dan een jaar geleden.