Teruglezen Brexitblog: ‘Liam Fox wil Cameron opvolgen’

We sluiten het liveblog voor vandaag af

Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen:

 • De Schotse premier Sturgeon bracht een bezoek aan Brussel. Zij zei daar dat haar land in de EU wil blijven, en dat zij het als haar plicht ziet om zich daarvoor in te zetten. Een van de opties is Schotse onafhankelijkheid.
 • De Europese beurzen lijken aan te trekken. De AEX-index in Amsterdam, de DAX in Frankfurt en de Parijse CAC vertoonde onder meer een voorzichtig herstel. Opvallend is dat de beurs van Londen weer bijna op het niveau van de avond voor de uitslag van het referendum zit.
 • Vertrekkend premier David Cameron heeft in het Lagerhuis uitgehaald naar Labour-leider Corbyn, die ondanks een motie van wantrouwen blijft zitten waar hij zit. "For heaven's sake man, go!", zei Cameron.
 • De regering in Londen heeft Oliver Robbins benoemd tot het hoofd van de werkgroep die de onderhandelingen over een Brexit moet voorbereiden. Robbins is een hoge ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
 • In de machtsstrijd binnen Labour en de conservatieve partij hebben zich diverse potentiële opvolgers voor Corbyn en Cameron gemeld. Bij Labour zei voormalig schaduwminister Eagle het leiderschap te ambiëren, bij de Tory's onder anderen voormalig defensieminister Fox.
 • Hollande wil regels aanpassen voor Parijs als financieel centrum

  De Franse president Hollande wil de Franse regelgeving aanpassen om Parijs na het Britse Brexitreferendum aantrekkelijker te maken als financieel centrum. Dat heeft hij gezegd in een interview met Les Echos, meldt persbureau AFP.

  Londen geldt nu als een van de belangrijkste financiële centra ter wereld, maar er gaan geruchten dat een aantal zakenbanken zich voorbereidt op een vertrek. Volgens Hollande is het "gelegitimeerd en logisch" dat de Franse banken zich daarvoor organiseren en daarop voorbereiden:

  "En wij moeten ons beleid aanpassen, inclusief onze belastingregels, om Parijs als financieel centrum aantrekkelijker te maken."

  Lees meer over de gevolgen van een mogelijke Brexodus uit The City: Als één bank de verhuisdozen inpakt, volgen er snel meer

  Eagle meldt zich voor Labour-leiderschap

  Angela Eagle wil het opnemen tegen Jeremy Corbyn in de strijd om het leiderschap van Labour. Dat melden zowel de BBC als The Guardian op basis van bronnen. Een meerderheid van de parlementariërs die voor Labour in het Lagerhuis zitten, wil Corbyn weg hebben, maar die weigert op te stappen.

  172 Lagerhuisleden steunden dinsdag een motie van wantrouwen tegen Corbyn. Hij zou onvoldoende gedaan hebben om een Brexit te voorkomen. Bovendien hebben zijn partijgenoten er geen vertrouwen in dat hij in de toekomst een stevig tegenwicht kan bieden in de verkiezingen noch in de oppositie tegen het kabinet dat de vertrekonderhandelingen in de EU moet voeren.

  Eagle is de Corbyns voormalige schaduwminister van Handel. Die positie gaf ze maandag op.

  Tom Watson, vice-voorzitter van Labour heeft eerder woensdag aan de BBC laten weten het niet tegen Corbyn op te nemen.

  Onderzoekers The Economist verwachten grote gevolgen

  The Economist Intelligence Unit (EIU), een spin-off van de invloedrijke wekelijkse krant, heeft een voorspelling gemaakt van de gevolgen die een Brexit zal hebben. Alex White, directeur van de afdeling die zich bezighoudt met economische analyses van landen, heeft die voorspellingen in 23 tweets samengevat:

  Twitter avatar AlexWhite1812 Alex White EIU Brexit Take
  1. Brexit has plunged the UK into political, economic and market turmoil. We expect this turmoil to be sustained

  EIU verwacht onder meer dat de economische groei van het Verenigd Konkrijk zal omslaan in een krimp, een voortzetting van de koersdaling van het pond ten opzichte van de dollar en een afname in belastinginkomsten en stijging in overheidsuitgaven door hogere werkloosheid.

  Dat The Economist bezorgd is over een Brexit, is geen nieuws. De Britse krant heeft zich de laatste tijd vaker uitgesproken tegen een Brexit, zegt NRC-economieredacteur Wouter Van Noort:

  "The Economist is een gezaghebbend blad, maar wel een met een politieke agenda."

  Lees de tweets van Alex White van EIU hier.

  Twitter avatar TheEIU_Europe The EIU Europe Our view on the full impact in UK of #Brexit is in these free reads: Economics: https://t.co/84nSUY8eCG Politics: https://t.co/MYfWfD1C1K

  Frankrijk: geen invloed Brexit op migratiesamenwerking Calais

  Een uittreding van de Britten uit de Europese Unie heeft geen invloed op de samenwerking op het gebied van migratie tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in Calais. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter.

  Volgens minister Cazeneuve wordt het beleid van de afgelopen twee jaar gewoon doorgezet "in een geest van gedeelde verantwoordelijkheid met onze Britse vrienden".

  De Brexit heeft geen invloed op de Britse troepen in Calais noch op de Franse in Dover, aldus het ministerie:

  Twitter avatar Place_Beauvau Ministère Intérieur Le #Brexit n'aura aucun impact sur l'intervention des forces britanniques à #Calais, comme des forces françaises à Douvres

  Realiteit is dat de grens bij Calais gesloten blijft, Twittert Place Beauvau:

  Twitter avatar Place_Beauvau Ministère Intérieur .@BCazeneuve : "la réalité, c'est que la frontière à #Calais est fermée et le restera." #Brexit

  Sturgeon vindt onafhankelijkheid Schotland een optie

  De Schotse premier Nicola Sturgeon zegt alles te doen om er voor te zorgen dat haar land lid kan blijven van de Europese Unie. Dat heeft ze woensdag gezegd tijdens een persconferentie in Brussel:

  "Schotland heeft gestemd om deel te blijven van EU. Het is mijn plicht als premier om daarop te reageren en te zoeken naar een manier om gehoor te geven aan de democratische wens van Schotland."

  De Schotten stemden met een meerderheid van 62 procent voor Remain, maar dreigen nu als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk alsnog de EU te moeten verlaten.

  De laatste dagen werd gespeculeerd over de mogelijkheid van Schotse onafhankelijkheid, waardoor het land een eigen koers kan varen. Sturgeon, als leider van de Nationale Partij sowieso voorstander van onafhankelijkheid, houdt die mogelijkheid open:

  "Als er voor Schotland een manier is om in de EU te blijven, ben ik vastberaden te proberen die te vinden."

  Lees meer over de mogelijkheid van onafhankelijkheid: Schots referendum “erg waarschijnlijk”. Zes vragen over het voornemen

  Voormalig minister van Defensie wil Cameron opvolgen

  De voormalige minister van Defensie, Liam Fox, zou David Cameron willen opvolgen als leider van de Conservatieve partij. Dat melden Britse media op basis van anonieme bronnen.

  Daarmee sluit hij zich aan bij ministers Stephen Crabb (Werkgelegenheid en Pensioenen) en Jeremy Hunt (Volksgezondheid). Ook van Boris Johnson en de minister van Binnenlandse Zaken Theresa May wordt verwacht dat ze zich kandidaat stellen.

  Britten willen Belg worden

  Honderden Britse expats die in België wonen en werken, verzoeken de Belgische autoriteiten om informatie over hoe ze de nationaliteit van hun gastland kunnen verkrijgen. Dat meldt persbureau Reuters. Burgemeester Dufourny van de Brusselse deelgemeente Elsene zegt dat al zo’n veertig mensen de afgelopen dagen de benodigde documenten zijn komen aanvragen:

  “Het houdt niet op. Ze staan al sinds half acht vanochtend voor de deur.”

  Ook in de deelgemeenten Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe zouden tientallen Britten willen weten hoe Belg te worden. “Sinds vrijdag zien we een explosie”, aldus een woordvoerder.

  Iedereen die vijf jaar woont en werkt in België en een basisbeheersing heeft van één van de drie officiële talen (Nederlands, Frans, Duits), komt in aanmerking voor een paspoort.

  Er wonen zo’n 24.000 Britten in België, waarvan 8.000 in en rond Brussel. Veel werken voor internationale instellingen als de EU en de NAVO.

  Had dan gestemd, millennial

  Nog een opiniestuk in The Guardian, dit keer van 'millennial' Hannah Jane Parkinson, die haar leeftijdsgenoten verwijt zich een ongeluk te facebooken en twitteren over de politiek, maar het vertikken om even naar het stemlokaal te wandelen.

  Lees de vertaling van het opiniestuk bij NRC: Online piepen over Brexit? Had dan gestemd, millennial

  Volgens een peiling van YouGov stemde 75 procent van de 18- tot 24-jarigen ‘Blijven’. In totaal koos 52 procent van de Britten voor een Brexit. En dus zijn de jongeren boos, schreef NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam eerder. Maar de opkomst onder de jongeren was laag: 36 procent, bij een gemiddelde opkomst van 72,2 procent.

  Why elections are bad for democracy

  De Belgische schrijver David Van Reybrouck is in een opiniestuk hard over het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk: Never before has the fate of a country – of an entire continent, in fact – been changed by the single swing of such a blunt axe, wielded by disenchanted and poorly informed citizens.

  Hij schreef een opiniestuk geschreven in The Guardian getiteld Why elections are bad for democracy. Het huidige stemsysteem heeft lang goed gewerkt, schrijft hij, maar is nu kapot.

  There is something explosive about an era in which interest in politics grows while faith in politics declines.

  Er is een betere manier om de burger een stem te geven, betoogt hij. Zijn alternatief is gebaseerd op het politieke systeem uit de Griekse oudheid: de Atheense democratie.

  Lees zijn alternatief in het opiniestuk bij The Guardian

  'Schotland kan niet onderhandelen over EU-lidmaatschap'

  Als het aan de Spaanse premier Mariano Rajoy ligt, kan Schotland niet onderhandelen over het lidmaatschap van de EU. "Spanje onderhandelt niet met een andere regering dan met de Britse", zei hij volgens persbureau Reuters. "Als het Verenigd Koninkrijk vertrekt, dan vertrekt Schotland ook." Ook de Franse president Hollande zei dat alleen met de Britten onderhandeld zal worden.

  De Schotse premier Nicola Sturgeon is woensdag in Brussel om te spreken over de mogelijkheden om Schotland in de EU te houden. Tijdens het EU-referendum stemde 62 procent van de Schotten vóór verblijf in de EU. Vanuit de Schotse politiek klinken sinds vrijdag geluiden om afscheiding mogelijk te maken van het Verenigd Koninkrijk, om zo in de EU te kunnen blijven.

  Volgende EU-top 16 september

  Op 16 september komen de 27 EU-leiders weer bij elkaar om de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Die bijeenkomst zal plaatsvinden in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Dat heeft de EU-president Donald Tusk woensdag bekendgemaakt na de top van woensdag, die voor het eerst plaatshad zonder de Britse premier. Slowakije neemt op 1 juli het roterende EU-voorzitterschap van Nederland over.

  Uit de bijeenkomst over de toekomst van de EU van woensdag is weinig schokkends gekomen. "Het is nog te vroeg om conclusies te trekken", zei Tusk. De leiders willen dat de Britten hun vertrek zo snel mogelijk officieel maken. Verder herhaalden de 27 lidstaten het voornemen verenigd te blijven.

  Zeker is wel dat áls de Britten mee willen doen met de Europese interne markt, ze ook het vrije verkeer van personen moeten erkennen, zei Tusk woensdag: "Er komt geen markt à la carte." Franse president François Hollande: "Als de Britten toegang willen tot de Europese regels, dan moet dat via de regels van de EU."

  Britse regering benoemt hoofd Brexit-werkgroep

  De Britse regering heeft Oliver Robbins benoemd tot het hoofd van de werkgroep die de onderhandelingen rond de afscheiding met de EU gaat voeren. Robbins is een hooggeplaatst ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanaf 4 juli gaat zijn nieuwe functie in. Kabinetssecretaris sir Jeremy Heywood zegt alle vertrouwen te hebben in Robbins:

  "Hij zal zijn beste advies en steun aanbieden aan de Britse regering in deze moeilijke tijden, om er zo voor te zorgen dat het VK de best mogelijke deal krijgt."

  Roemenen krijgen zekerheid van Cameron

  De Roemeense president Klaus Iohannis heeft woensdag in Brussel gezegd dat de Britse premier Cameron gerustgesteld heeft over de status van Roemenen in Groot-Brittannië. Dat meldt persbureau AP. Cameron garandeerde dat Roemenen in Groot-Brittannië mogen blijven wonen er kunnen blijven werken. Verder bood de vertrekkend premier zijn excuses aan voor incidenten tegen Roemenen.

  Sinds de uitslag van het EU-referendum is er een flinke stijging waargenomen van het aantal gerapporteerde gevallen van discriminatie en racisme. Er wonen zo'n 150.000 geregistreerde Roemenen in het Verenigd Koninkrijk, al wordt aangenomen dat het werkelijke aantal dubbel zo hoog ligt. Sinds Roemenië in 2007 toetrad tot de EU is het aantal Roemenen in Groot-Brittannië sterk gestegen.

  Sarah Vine (Leave): het was nooit de bedoeling dat Cameron zou opstappen

  Toen Sarah Vine, de vrouw van Michael Gove, groot voorstander van een Brexit, vrijdagochtend eindelijk de kinderen naar school had gebracht en op haar werk aankwam, bleek dat premier David Cameron zijn vertrek had aangekondigd. Ooit waren Vine en Gove beste vrienden met Cameron en zijn vrouw:

  "I felt as though I had fallen through a rabbit hole – lost in a strange land where nothing made sense any more. This was absolutely, categorically not meant to happen."

  Vine had verwacht dat de chaos van de maanden voorafgaand aan het referendum nu zou eindigen, maar het tegenovergestelde blijkt het geval.

  "Because, given Michael’s high-profile role in the Leave campaign, that means he – we – are now charged with implementing the instructions of 17 million people."

  Maar de grootste shock voor Vine is de bitterheid waarmee degenen die in de EU wilden reageren de uitslag. "I think it’s because many of the most passionate Remainers are well-educated, articulate people in positions of authority, used to getting their own way."

  Lees de gehele column van Sarah Vine over de dagen na de uitslag van het referendum in The Mail Online.

  Premier Cameron valt uit tegen Corbyn

  De Britse premier Cameron, die afgelopen vrijdag zijn opstappen aankondigde, heeft vandaag in het Britse Lagerhuis uitgehaald naar Labour-leider Jeremy Corbyn. Hij hekelt het feit dat zijn politieke rivaal maar blijft zoeken naar excuses waarom de Britten er vorige week voor kozen om de EU te verlaten in plaats van zijn conclusies te trekken:

  "It might be in the interest of my party to sit there, but it is not in the national interest. For heaven's sake man, go!"

  Bekijk het fragment hier:

  Here is the moment things got very passionate between @David_Cameron told @jeremycorbyn. #PMQs https://t.co/6OnLVPjhyy

  — Capital Moments (@CapitalMoments) June 29, 2016

  Beurzen trekken aan

  De Europese beurzen zijn woensdag hoger geopend. De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur een winst van 1,9 procent. De MidKap en de Japanse Nikkei wonnen 1,6 procent. In Parijs, Frankfurt en Londen werden winsten behaald tot 2,2 procent. In New York sloten de beurzen dinsdag al hoger. De ergste paniek over de Brexit lijkt langzaam van de beurzen te verdwijnen nadat er geen nieuwe ingrijpende ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.

  Wat zijn de beloftes van Vote Leave waard?

  Een aantal van de beloftes die het Vote Leave-kamp in de aanloop naar het Brexit-referendum heeft gedaan, zijn al onderuit gehaald. Zo werd beweerd dat de Britten per week zo'n 350 miljoen pond overmaken richting de EU. Dat zou ook aan gezondheidszorg kunnen worden uitgegeven. Die bewering werd echter al vrij snel tegengesproken. Ook andere beloftes zouden niet haalbaar zijn, of inmiddels al gerealiseerd:

  Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Eentje om te bewaren voor de herfst (en die £350m voor NHS is nu al verdwenen) https://t.co/Vjq30T8DHQ

  1 contradicts 4. 2 is already the case. 3 also contradicts 4. 5 can't be guaranteed. Apart from that, top work. pic.twitter.com/5M9durjrTe

  — Ian Dunt (@IanDunt) June 28, 2016

  Bovendien bleek dat campagnewebsite van Vote Leave na het referendum tijdelijk was leeggehaald, schreef Wired eerder. Inmiddels zijn belangrijke toespraken en opiniestukken weer terug te lezen.

  Elke sympathie voor Cameron is verdampt

  Dinsdag vond de eerste EU-top na het Brexit-referendum plaats in Brussel. Het onderscheid tussen de 27 EU-lidstaten en afzwaaiend lid Verenigd Koninkrijk werd meteen gemaakt. Elke sympathie voor Cameron is verdampt, schrijven Stephane Alonso en Mark Kranenburg vandaag in NRC:

  "Er waren dinsdag de nodige komische momenten in Brussel. Zoals toen de Britse premier David Cameron ontdekte dat hij er nu al niet helemaal meer bij hoort. Regeringsleiders krijgen bij elke EU-top standaard een goudkleurige ‘token’ opgespeld, zodat ze als vips herkend kunnen worden door beveiligers en fotografen. De Brit bleek er als enige géén te dragen, tot grote pret van zijn collega-leiders. Nu al uit de EU, David?"

  Kandidaat-opvolger Cameron zet in op immigratie

  Stephen Crabb, die dinsdagmiddag zijn kandidaatstelling bekendmaakte om David Cameron op te volgen als partijleider van de Conservatieven, wil gaan inzetten op immigratiepolitiek. Crabb sprak van een 'topprioriteit'. Daarnaast betoogde hij in een column in de Daily Telegraph dat zijn partijgenoten de rijen moet sluiten bij de leiderschapsverkiezing, nu de uitkomst van het referendum bekend is.

  "We kunnen deze leiderschapsverkiezing niet laten bepalen door verdelende begrippen als 'Remainer' en 'Brexiteer'."

  In de campagne hoorde Crabb tot het 'Remain'-kamp. De huidige minister van Werk en Pensioenen, is de eerste die zich officieel kandidaat stelde als opvolger van Cameron. Zakenminister Sajid Javid stelt zich naast Crabb kandidaat in de rol van vicepremier.

  Schotse premier te gast in Brussel

  De Schotse premier Nicola Sturgeon is woensdag in Brussel om te spreken over de mogelijkheden om Schotland in de EU te houden, zo meldt een woordvoerder aan AFP. Sturgeon wordt 's ochtends ontvangen door voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement. Later op de dag spreekt ze met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

  Tijdens het EU-referendum stemde 62 procent van de Schotten vóór verblijf in de EU. Vanuit de Schotse politiek klinken sinds vrijdag geluiden om afscheiding mogelijk te maken van het Verenigd Koninkrijk, om zo in de EU te kunnen blijven.

  De EU-top zet zich woensdag voort zonder de Britse premier David Cameron. Die vertrok dinsdagavond zonder concreet uittredingsplan vanuit Brussel, om terug te keren naar Londen.

  Dit gebeurde er dinsdag:

 • Het Europees Parlement kwam voor het eerst sinds de Brexit bijeen in Brussel. Het Europees Parlement gaf aan te willen dat de Britten zo snel mogelijk beginnen met de uittreding. In september vind een informeel overleg van EU-leiders plaats over de Brexit in Bratislava.
 • Van premier Rutte mag het VK de tijd nemen om zijn Brexit voor te bereiden. “Engeland is ingestort,” zei Rutte in Brussel. Daarom is het onredelijk te verwachten dat de Britten nu al formele stappen zetten. Van de Franse president Hollande moet het VK wel zo snel mogelijk weg.
 • De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft aangegeven woensdag met de Europese commissie om tafel te gaan om over de positie van dat land in de EU te praten. Sturgeon wil dat er een nieuw referendum komt over Schotse onafhankelijkheid, maar zal dat nog niet direct officieel aan het Schotse parlement verzoeken.
 • Jeremy Corbyn blijft aan als leider van de Labour-partij, ondanks een vernietigend oordeel zijn partijgenoten in het Lagerhuis. 80 procent wil dat hij opstapt, maar Corbyn geeft daar geen gehoor aan. Of hij weggaat is nog niet duidelijk. Daar is een nieuwe leiderschapsverkiezing voor nodig. Corbyn beweert dat hij daar als zittend leider automatisch aan mee mag doen, tegenstanders vinden van niet.
 • Bij de top van Europese leiders ging het kort ook over het Oekraïne-referendum. Premier Rutte zei tegen de andere EU-leiders dat hij hulp wilde. Met een juridisch bindende verklaring van alle lidstaten zou recht gedaan moeten worden aan de uitkomst van het referendum, zo meldden ingewijden. Het verdrag zou dan verder intact kunnen blijven.