Opinie

Ankara verdient steun EU

De zware aanslag in Turkije, dit keer op de luchthaven van Istanbul, is dit jaar de vijfde terreurdaad van dit kaliber in dat land. Die herhaling draagt het risico in zich van een zekere gewenning. Toch zou het de verkeerde reflex zijn om het belang van deze aanslagen te onderschatten. Net als de vorige keren zijn er tientallen dodelijke slachtoffers te betreuren, het aantal gewonden is nog veel groter. Voor al die direct betrokkenen is de aanslag een ramp zonder weerga. Het schokeffect dat daar bovenuit gaat op de hele samenleving kan ook grote gevolgen hebben.

De Turkse regering gaat er vanuit dat ditmaal de terreurgroep Islamitische Staat verantwoordelijk moet worden gehouden voor het geweld. Afgezien van alle bewijzen die daarvoor mogelijk ter plaatse zijn aangetroffen, valt op dat de modus operandi op Atatürk Airport gelijkenis vertoont met de door IS opgeëiste aanslag op Zaventem van 22 maart. Ook daar barstte het geweld los in de rijen wachtend voor de security check. Dat is meteen een van de vragen die dit type aanslag oproept: hoe kunnen luchthavens zich hiertegen beveiligen?

Als IS ook deze aanslag claimt, is in ieder geval duidelijk dat de vermeende banden tussen president Recep Tayyip Erdogan en deze terreurbeweging radicaal zijn doorgesneden. Net als Erdogan is IS in oorlog met de Koerdische PKK. Erdogan heeft gezegd dat de aanslag bedoeld is om zijn land te destabiliseren. Maar dat dit tegelijkertijd niet gaat lukken omdat Turkije alles in huis heeft om het gevaar te keren. Het zou echter van wijsheid getuigen als de Turkse regering het gesprek aangaat met de Koerden en een einde maakt aan de geheime burgeroorlog in eigen land.

Voor Europa is een stabiel Turkije van groot strategisch belang. Dit grote land, een NAVO-partner bovendien, heeft juist stappen gezet om de diplomatieke betrekkingen met Israël en Rusland te repareren. Met Israël waren de relaties sinds 2010 bekoeld, nadat dit land een Turks schip met activisten en hulpgoederen op weg naar Gaza hardhandig had gestopt. En met Moskou moest Ankara in het reine komen na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig in november. Een verzoenende brief van Erdogan aan het Kremlin kan hier de lucht klaren.

Turkije blijft daarnaast als partner van de Europese Unie bij het beheersen van de Syrische vluchtelingencrisis een cruciale rol vervullen als poortwachter. De Duitse bondskanselier Angela Merkel merkte dinsdagavond in Brussel terecht op dat de oorlog tegen het terrorisme een gezamenlijke strijd moet zijn, en dat landen elkaar daarbij onderling moeten steunen.