Aboutaleb weigert deelname lijsttrekkersverkiezing

Eerder zei de burgemeester van Rotterdam het lijsttrekkerschap te overwegen, maar niet als hij tegen Diederik Samsom moest strijden.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Ahmed Aboutaleb wil niet meedoen aan een verkiezing om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Dat heeft de burgemeester van Rotterdam tegen RTL Nieuws gezegd. Eerder liet Aboutaleb nog weten misschien een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap, maar niet als een van zijn tegenkandidaten huidige leider Diederik Samsom is.

Effectief lijkt de kans dat Aboutaleb hiermee lijsttrekker wordt gereduceerd tot nul. In theorie is het mogelijk dat de PvdA Aboutaleb zonder tussenkomst van een verkiezing onder de leden tot lijsttrekker uitroept, maar Aboutaleb wil over dat scenario niet speculeren:

“Ik heb gezegd dat ik niet mee wil doen aan lijsttrekkersverkiezingen en de PvdA organiseert verkiezingen om tot een lijsttrekker te komen.”

Gratis reclame

De PvdA wil met een lijsttrekkerverkiezing proberen de zeer slechte peilingen voor de partij op te krikken. Omdat alle andere partijen hun leider voor de komende Tweede Kamerverkiezingen al gekozen hebben, zou een lijsttrekkersstrijd de PvdA veel gegarandeerde media-aandacht opleveren.

Wie zich beschikbaar stellen voor het lijsttrekkerschap is nog niet bekend. Diederik Samsom heeft nog geen definitief besluit genomen. Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft zich nog niet officieel gekandideerd. Hij heeft aangegeven dat “alle opties openstaan”.

In mei zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat Aboutaleb zich kandidaat moest stellen, ook als Samsom zou besluiten hetzelfde te doen. Eerder riep Samsom Lodewijk Asscher op om zijn concurrent te worden.

    • Joram Bolle