234 genres

None

Ooit gehoord van de muziekstijl honky tonk/ hardcore country? Weleens naar terrorcore geluisterd? Ooit vaporwave gedownload? 234 verschillende muzikale subgenres komen nu samen in één infographic, gebouwd door de Belgische Kwinten Crauwels. Deze muziekfan zocht jaren geleden naar een online overzicht van muziekgeschiedenis, maar kon niets vinden wat hem tevreden stemde. Hij nam geen halve maatregelen. Met bibliotheekboeken leerde Crauwels zichzelf datavisualisatie aan, om een interactieve kaart te maken die 146 jaar muziekgeschiedenis zou beslaan. Uiteindelijk werkte hij acht jaar aan de onwaarschijnlijk gedetailleerde muziekkaart, nu te vinden op musicmap.info. Zijn broer, een programmeur, hielp een handje.

Het resultaat is een soort stamboom die de definities en relaties van de subgenres schematisch uitlegt. Op de homepage zijn de grote genres te vinden, die krijgen elk hun eigen kleur. Zo is blues blauw, rock geel en elektronische muziek rood. Bij inzoomen krijgen gebruikers de vertakkingen in subgenres te zien. Zes verschillende soorten lijnen leggen de verbanden tussen subgenres uit. Bij elk subgenre hoort een uitgebreide beschrijving en een YouTubeplaylist met genre-vertegenwoordigers. Aan de Spotifyplaylisten wordt gewerkt.

    • Liza van Lonkhuyzen