Rutte mag avondje campagne voeren bij de VPRO

Niet midden in de zomer, maar als iedereen terug is van vakantie. En ook nog eens twee weken vóór Prinsjesdag: op 4 september is premier Mark Rutte (VVD) zomergast bij de VPRO. Een avond lang mag hij televisiefragmenten laten zien en vertellen waarom iets hem raakt, boos of blij maakt.

Op het Binnenhof werd er al langer van uitgegaan dat de verkiezingscampagne meteen na de zomer zou beginnen. Nu weet iedereen dat zeker. Het zal ook niet één tv-fragment zijn dat de andere politieke leiders raakt of misschien zelfs boos maakt, maar vast en zeker de héle televisieavond met Rutte. Zo’n podium zouden ze zelf ook wel willen.

Ruttes optreden bij het Correspondents’ Dinner begin dit jaar leidde tot een stijging van het aantal zetels voor de VVD in de peilingen. Als er daarna niks komt, verdwijnt zo’n effect meestal. Maar nu komt er dus wél wat: een maandenlange campagne tot aan maart 2017.

Als er iemand weet dat er risico aan verbonden is, is het de premier zelf. Hij houdt niet erg van interviews – voor je het weet, zeg je iets verkeerd en gaat het alleen nog maar daarover.

Precies om die reden geeft Rutte niet vaak interviews. En als hij ze geeft, zegt hij meestal niets verrassends.

En dan kun je dus al tien jaar politiek leider zijn van de VVD en nog steeds zo aangekondigd worden door Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink: „Wat gaat er schuil achter dat guitige gelaat?”

Wie de andere vijf gasten zijn, meldt Erdbrink de komende dagen op Facebook.