Wat gebeurde er eigenlijk vóór de geschiedenis?

De geschiedenis van de mens is een wonderlijke aaneenschakeling van toevallige en minder toevallige gebeurtenissen, laat dit filmpje zien.

Als je goed hebt opgelet bij geschiedenis, kun je het wel dromen. Geschiedenis, ja, dat is de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk. Dat is de Tweede Wereldoorlog. Dat is het kolonialistische verleden van Europese grootmachten, de ontdekking van Amerika, de slavenhandel die daarop volgde, en weer terug naar de Oude Grieken, die hun tijd ver vooruit waren.

Ja, ja, ja. Allemaal waar. Maar die geschiedenislessen kennen we wel. Wat gebeurde er eigenlijk daarvóór? Voor de Egyptische, Griekse en Romeinse beschavingen met al hun tempels, goden en oorlogen? Het zal je niet verbazen, maar toen bestond de mens ook al. Om precies te zijn: al ongeveer zo’n 2,8 miljoen jaar. En die geschiedenis van de mens is het onderwerp van het filmpje dat het Duitse educatieve Youtube-kanaal Kurzgesagt in elkaar zette.

“De wereld waarin we leven, lijkt normaal”, begint de video. “Alsof mensen altijd al op deze manier geleefd hebben. Maar”, je voelt hem al aankomen, “dat is niet zo.” Want 99,9 procent van de menselijke geschiedenis was ons aards bestaan totaal anders.

Jager-verzamelaars

Ooit begonnen als apen die op handen en voeten liepen, ontdekten we vervolgens vuur, taal als communicatiemiddel en ontwikkelden we ons tot jager-verzamelaars die steeds beter in staat waren de woeste elementen te beheersen. Van de minstens zes menssoorten die tienduizend jaar geleden nog op aarde rondliepen, overleefden alleen wij, homo sapiens. Waarom? Niemand die het weet.

Het is een sentiment dat niet vaak voorkomt, maar: je gaat je als mens zelfs een beetje trots voelen na het zien van de video. Oké, als soort zijn we verantwoordelijk voor drastische klimaatverandering, oorlogen en genociden, om maar wat te noemen. Maar de geschiedenis van de mens is tegelijkertijd óók een wonderlijke aaneenschakeling van toevallige en minder toevallige gebeurtenissen.

Bekijk het in de video van Kurzgesagt.