Longreads

Waarom kunnen we niet gewoon accepteren dat de aarde rond is?

Steven Poole onderzoekt hoe slechte ideeën kunnen blijven voortbestaan.

AFP Photo / NASA Earth Observatory

Dat de aarde rond is, is voor sommigen nog steeds moeilijk te accepteren. Dus duikt er zo nu en dan weer een groep “flat-earthers” op: mensen die ervan overtuigd zijn dat de aarde plat is. De flat-earthers van nu, van wie rapper B.o.B. er één is, hebben een uitgebreide theorie ontwikkeld om te bewijzen dat de aarde niet rond is.

Zo moet uit het feit dat je vanuit een vliegtuig de bolling van de aarde niet kunt zien, volgen dat er inderdaad geen bolling van de aarde is. Dat je op foto’s vanuit de ruimte die bolling wel ziet, is geen tegenargument voor degenen die geloven dat de aarde plat is: ruimtereizen hebben überhaupt nooit plaatsgevonden. Dat kan ook niet, want er zit een grote koepel om de aarde.

Zombie-idee

Steven Poole noemt zo’n terugkomend idee als “de aarde is plat” een zombie-idee. Het zijn ideeën waarvan allang bewezen is dat ze niet waar zijn, maar die toch blijven ronddwalen en af en toe weer een opleving beleven. Je kunt zombie-ideeën proberen te doden, maar ze blijven stug door leven.

In de longread Why bad ideas refuse to die legt Poole uit waarom het zo moeilijk is van zombie-theorieën af te komen. We hebben geleerd niet zomaar alles voor waar aan te nemen, maar de scheidslijn tussen een gezonde kritische houding en paranoïde complotdenken blijkt dun te zijn.

Lees de hele longread Why bad ideas refuse to die van Steven Poole op de website van The Guardian (leestijd: 20 minuten, 4.000 woorden).

    • Floortje Rawee