‘Ontwikkelingsdoelen kindersterfte worden niet gehaald’

Rapport Volgens Unicef is er te weinig vooruitgang op het gebied van kindersterfte, armoede en onderwijs.

Beeld UNICEF

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN voor 2030 gaan niet gehaald worden. Daarvoor waarschuwt kinderorganisatie UNICEF van de Verenigde Naties in een rapport dat dinsdag verschijnt.

Overal ter wereld daalt het aantal kinderen dat overlijdt vóór het vijfde levensjaar, maar in Afrika onder de Sahara en Zuid-Azië gaat dat langzamer dan elders in de wereld, vooral door “vermijdbare oorzaken” als ondervoeding, diarree en longontsteking. In 2030 zou de kindersterfte onder de 25 kinderen per jaar moeten zitten, per duizend geboortes. Dat wordt niet gehaald “als overheden, donateurs, bedrijven en internationale organisaties geen extra inspanning leveren”, zegt de organisatie in een persbericht.

Lees meer over de nieuwe Ontwikkelingsdoelen: In 2030 is de wereld perfect. Afgesproken

Vooral kinderen in Sub-Sahara Afrika gaan het de komende vijftien jaar moeilijk krijgen, voorspelt UNICEF. Ook qua armoede en onderwijs: in 2030 zullen pakweg 156 miljoen Afrikanen onder de 18 als ‘extreem arm’ bestempeld worden, die moeten rondkomen van 1,90 dollar per dag. Minder dan de 247 miljoen nu, maar wel grofweg de helft van alle extreme armen ter wereld. Ongeveer de helft van de kinderen in de basisschoolleeftijd zal in dat jaar niet naar school gaan.

Oplossingen ziet de organisatie vooral in “cash transfers”, een soort kinderbijslag voor de allerarmsten, om te zorgen dat kinderen langer naar school gaan en zo uit de armoede kunnen klimmen.

Lees het hele rapport hier:

    • Jacco Hupkens