Vertrekregeling Belastingdienst eindigt in september

Het plan was tot 2023 gefaseerd 5.000 banen te schrappen, maar de vertrekregeling blijkt te populair.

Foto Jeroen Jumelet / ANP

De regeling van de Belastingdienst waarbij werknemers vrijwillig konden vertrekken, wordt per 1 september beëindigd. De Belastingdienst heeft daarover een akkoord bereikt met de vakbonden, zo wordt dinsdag gemeld.

Werknemers konden per 1 februari aangeven of ze gebruik wilden maken van de regeling waarbij ze maximaal 75.000 euro bruto mee konden krijgen. De Belastingdienst is bezig met een reorganisatie. Het idee was gefaseerd tot en met 2023 5.000 van de 29.000 voltijdbanen schrappen, maar al snel bleek de regeling erg populair te zijn. Volgens de Belastingdienst hebben zich inmiddels al 5.000 mensen aangemeld. Directeur-generaal Leijtens wilde eigenlijk al per 1 juli de vertrekregeling stopzetten.

Gewaarschuwd

Mogelijk vallen er toch nog gedwongen ontslagen, schreef onze redacteur Eppo König begin juni, omdat de vertrekkers niet evenredig over alle afdelingen zijn verdeeld. Vakbonden hebben daar al eerder voor gewaarschuwd. De NCF meende in april dat waarschijnlijk niet de beoogde mensen zouden vertrekken. Een gevolg van het openstellen van de regeling voor iedereen, vond de vakbond.

Er zijn verschillende redenen dat de vertrekregeling zo populair is. Oudere ambtenaren in hogere salarisschalen worden door de ontslagvergoeding over de streep getrokken om vervroegd met pensioen te gaan. De gemiddelde leeftijd van het personeel is 53 en veel zouden het er gezien hebben. Volgens vakbonden is er ook een deel van het personeel dat reorganisatie-moe is. En ook zijn sommige werknemers het zat dat de Belastingdienst vaak in opspraak komt, bijvoorbeeld over gebrekkige ICT.

    • Joram Bolle