Veroordeling oud-burgemeester Offermans blijft staan

Offermans kreeg illegaal informatie van Jos van Rey over de sollicitatie naar het burgemeesterschap in Roermond.

Archiefbeeld van Ricardo Offermans.
Archiefbeeld van Ricardo Offermans. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

De zaak tegen oud-burgemeester Ricardo Offermans hoeft niet over. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Offermans had geheime informatie gekregen van partijgenoot Jos van Rey over de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. De veroordeling voor medeplichtigheid aan schending van de geheimhoudingsplicht, achten de raadsheren terecht.

Offermans nam in een gesprek met Van Rey, zelf adviseur in de vertrouwenscommissie, vragen door die in het sollicitatiegesprek gesteld zouden worden en ging ook in op de antwoorden die de commissie graag zou willen horen. Hoewel de informatie afkomstig was van Van Rey, heeft Offermans die informatie “bewust aangenomen”, zegt de Hoge Raad.

Volgens Van Rey was het niet ongebruikelijk dat partijgenoten met elkaar “klankborden” over dit soort sollicitatieprocedures. Van allerlei kanten, onder wie minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA), werd dat echter ontkend. Het hof oordeelde dat het in ieder geval verboden is, en legde Offermans zestig uur taakstraf op. Voor ambtelijke corruptie, waar justitie hem ook van beschuldigde, werd hij vrijgesproken.

Lees meer over “klankborden” over geheime informatie: Schending van geheim is gewoon verboden

De zaak tegen Offermans was een bijvangst in het grotere corruptieonderzoek tegen Jos van Rey. Die zaak is nu in overweging bij de rechtbank. Uitspraak volgt op 12 juli.

    • Bastiaan Nagtegaal