Recensie

Veel te ontdekken bij innovatieve trompettist

Theo Croker springt eruit als een van de meest innovatieve trompettisten van zijn generatie die met verbazend gemak zijn ideeën in moderne jazz vat. Er valt veel te ontdekken op zijn nieuwe album Escape Velocity met zijn band DVRK FUNK. Naast zijn postbop scheert hij ritmisch alert langs souljazz en funk vol grooves en er is vrolijkheid in latinjazz, aangespoord door de zangeres die al een tijdje zijn mentor is, Dee Dee Bridgewater. Croker – 30 jaar, geboren in Florida – legt in zijn composities een stevige sound neer. Er is jazz van verzet in ‘We Can’t Breathe’, als antwoord op de dood van de zwarte man die omkwam door gewelddadig politieoptreden. In ‘It’s Gonna Be Allright’ is de trompet een vredesboodschapper, terwijl ‘Because of You’ snel opzweept naar een lyrische powerballade.

    • Amanda Kuyper