Recensie

Trans-Atlantische aard is tweede natuur

None

De Haïtiaanse muziek maakt een renaissance door. Het land is de allesverwoestende aardbeving van 2010 nog lang niet te boven, maar muzikanten lijken zich meer dan ooit bewust van hun bijzondere muziekcultuur. Probleempje bij de Haïtiaanse muziek: het is taaie kost voor westerse oren. De Nigeriaanse meesterdrummer Tony Allen verenigt nu de frontlinie van de Haïtiaanse muziek (RAM, Erol Josué, Lakou Mizik) in zijn Afro-Haitian Experimental Orchestra. Als uitvinder van de afrobeat is de trans-Atlantische aard van dit project voor hem een tweede natuur. Maar met klassieke afrobeat heeft deze plaat niets te maken, het is een collage van oud en nieuw, traditioneel en experimenteel, Afro-Caribisch en westers. Alsof de Haïtiaanse muziek van zichzelf nog niet hypnotiserend genoeg is, zitten de tracks vol elektronica met hetzelfde effect. Allens subtiele drums en de rauwe stemmen doen de rest.

    • Leendert van der Valk