De Thuiskok: Souvlaki met garnalen en serranoham

Over souvlaki bestaat veel discussie. Is het nou hetzelfde als kebab, gyros, kalamaki of alledrie? Geen van drieën, zegt George Calombaris, auteur van Greek. Hij omschrijft het als een pitabroodje gevuld met vlees, groenten en saus. Dit recept van hem is dan ook geen klassieke, maar wel een lekkere souvlaki.

Begin met de wittenbonenskordelia. Week de witte bonen een nacht in water. Giet ze af en kook ze dan gaar in vers water (zonder zout). Laat ze helemaal afkoelen in het kookwater. Verwarm de oven tot 120 °C. Wikkel de tenen knoflook in aluminiumfolie en rooster ze in 10 tot 15 minuten zacht. Laat ze afkoelen en pel ze dan. Giet de bonen af, doe ze in een keukenmachine met de knoflook en de olijfolie en draai er een gladde pasta van. Roer de azijn erdoor en breng op smaak met zout. Meng de garnalen, knoflook en 1 eetlepel olijfolie in een kom en zet apart om enkele minuten te marineren. Meng de kerstomaten, sjalotten, olijven, kappertjes en peterselie, het citroensap en de rest van de olijfolie en zout en peper naar smaak. Verhit een barbecuegrill of grillplaat tot die heet is en gril de garnalen tot ze gaar zijn. Bestrijk de pitabroodjes met extra vergine olijfolie en gril ze kort aan beide kanten. Schep de wittebonenskordalia en de tomatensalade op elk pitabroodje en leg daarop de garnalen en serranoham. Vouw dubbel en serveer.

    • Sam de Voogt