De Thuiskok: Artisjokken met ei-citroensaus

Artisjokken zijn voor mij altijd een synoniem geweest voor de zomervakantie. In Frankrijk op de camping kookten we deze groente op het gasstelletje en aten vervolgens de blaadjes met vinaigrette. Dit recept is overigens niet van George Calombaris, maar van zijn moeder. Snijd met een mesje de bladeren en binnenste bloem van elke artisjok, tot alleen het hart overblijft. Laat 4 cm van de steel zitten en schil die met een dunschiller. Om te voorkomen dat artisjokken bruin worden leg je ze in weekwater. Meng hiervoor de bloem met wat water en doe het papje in een kom ijskoud water, samen met het citroensap en zout.

Breng een pan water aan de kook en voeg het citroensap, de olijfolie en de zoutvlokken toe. Voeg de schoongemaakte artisjokken toe en kook die in ca. 5 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Breng voor de saus de kippenbouillon aan de kook. Meng de maïzena met wat water tot een papje en doe dit beetje bij beetje bij de bouillon, constant kloppend tot de bouillon glad en iets ingedikt is. Kook 2 minuten en draai het vuur uit. Klop in een kom de eidooiers en het citroensap door elkaar, en klop dit door de bouillon. Zet de pan nog 1 minuut op het vuur zodat de saus weer warm wordt, zónder te koken, en breng de saus op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de artisjokken en strooi er peterselie en wat olijfolie over.

    • Sam de Voogt