Tenniscoach ‘was ontvoerd’ tijdens moord op Everink

De verdachte van de moord op zakenman Koen Everink sprak gisteren voor het eerst in het openbaar. Mark de J. zegt „onschuldig” te zijn.

Op de wijzerplaat van het horloge van Koen Everink zat bloed. De zilverkleurige IWC, winkelprijs 22.300 euro, werd maanden na de moord op de zakenman thuis bij de zus van tenniscoach Mark de J. gevonden. Daar leidde het spoor naartoe nadat De J. (29), verdachte in de moordzaak, zijn ouders in de gevangenis had toegefluisterd dat hij het horloge bij hen had neergelegd. Zijn ouders brachten het uurwerk naar de zus, meent justitie.

Mark de J. zei maandag bij de pro-formazitting in de zaak-Everink onschuldig te zijn. Maar volgens de rechter wijst het horloge, mét een bloedspoor van de zakenman in de auto van De J., op een „ernstige verdenking”. De rechtbank in Utrecht oordeelde daarom dat hij in voorarrest blijft en adviseerde hem mee te werken aan gedragskundig onderzoek.

Op 4 maart werd Everink dood in zijn huis in Bilthoven gevonden. Hij was om het leven gebracht door steken, onder meer met twee messen uit een Herman den Blijker-messenset. Mark de J., destijds coach van tennisprof Robin Haase, was op de avond van zijn overlijden bij de zakenman op bezoek. Aanvankelijk werd hij als getuige gezien. Dat veranderde toen De J. eind maart werd gearresteerd op Schiphol.

De J. zei er niets van te begrijpen. Sinds zijn aanhouding zit hij al 96 dagen „onschuldig vast”. Zijn leven staat op zijn kop en zijn baan en carrière is hij kwijt.

Zelf verklaart De J. dat hij die avond is gekidnapt. Toen hij ’s avonds het huis van Everink verliet, werd hij zijn auto uitgetrokken door vier mannen. Hij werd achterin gezet en kreeg een muts over zijn hoofd. Enkele mannen verlieten de auto en kwamen na pakweg tien minuten terug. Wat er in de tussentijd gebeurde weet De J. niet. De volgende dag vond hij het horloge in de auto. Ook het bloedspoor van Everink is daarmee verklaard.

Volgens zijn advocaat, Pieter Hoogendam, is het logisch dat hij het horloge niet naar de politie bracht. De J. was al eerder door de mannen bedreigd. Ze wilden informatie over Everink. Als hij over hen zou spreken, zou hij het niet overleven. Zijn advocaat: „De J. was voorzichtig en daar wordt-ie nu op afgerekend.”

Justitie ziet geen enkel bewijs dat De J. is gekidnapt. Wel zou hij enkele tienduizenden euro’s schuld bij Everink hebben gehad. Samen bezochten ze regelmatig goksites en in oktober was er al eens ruzie over een lening. Tennisser Robin Haasse zou hebben verklaard dat De J. slecht was in terugbetalen. Volgens advocaat Hoogendam speelde rond het overlijden van Everink geen conflict meer en was de relatie met De J. „genormaliseerd”.

In september gaat de zaak verder met een regiezitting.

    • Freek Schravesande