Tata Steel investeert fors in hoogovens

Met de investeringen in onder meer een extra machine IJmuiden wil het bedrijf een groter deel van de markt veroveren.

Schoorstenen van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden.
Schoorstenen van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden. Foto Olaf Kraak/ANP

Het Indiase staalconcern Tata Steel gaat de komende jaren honderden miljoenen euro’s investeren in de hoogovens bij IJmuiden. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf naar aanleiding van berichtgeving van BNR. Het is nog niet bekend of hierdoor extra werkgelegenheid ontstaat.

Er komt onder meer een nieuwe continugietmachine bij, waarmee hoogwaardig staal wordt gemaakt voor bijvoorbeeld de autoindustrie. Daarvan staan er nu al twee in IJmuiden. De bouw van de machine start binnenkort en deze moet in 2019 in bedrijf zijn. “Met dunner staal van hoge kwaliteit kunnen steeds lichtere auto’s worden gemaakt”, zegt de voorlichter. “Hoe minder je nodig hebt om de gewenste sterkte te bereiken hoe goedkoper dat is voor de fabrikant. Daarnaast verbruiken lichtere wagens minder benzine.”

Andere investeringen

Een andere investering betreft een nieuwe haspel voor de warmbandwalserij, waarop plakken staal uitgewalst worden tot de gewenste dikte. Met de nieuwe haspel kunnen zwaardere stukken staal opgerold worden. Deze moet eind dit jaar al zijn geïnstalleerd.

Bij de hoogovens bij IJmuiden werken 9.000 mensen in vaste dienst. De Indiase eigenaar Tata maakte in maart van dit jaar bekend de Britse staalactiviteiten af te stoten omdat ze niet rendabel zijn, maar heeft grootse plannen met de Nederlandse locatie. “Door nieuwe investeringen kunnen we een bepaald deel van de markt, onder meer de mijnbouw, erbij pakken. Het is belangrijk te groeien ten opzichte van de concurrentie”, aldus de zegsman.

    • Jorg Leijten