‘SNS Bank voorlopig nog niet geprivatiseerd’

SNS Bank lijkt voorlopig in handen te blijven van de overheid. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft een besluit over de toekomst van de bank uitgesteld. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. Volgens de krant vindt SNS Bank zichzelf nog niet klaar voor privatisering. De bedrijfsvoering van de bank zou nog niet voldoende op orde zijn gebracht, nadat SNS Reaal werd opgesplitst: verzekeringstak Vivat (voorheen Reaal) werd verkocht aan het Chinese Anbang en vastgoeddochter Propertize is in de verkoop gezet.

Omdat in maart volgend jaar verkiezingen zijn gepland lijkt de opvolger van Dijsselbloem nu over de toekomst van de bank, die in 2013 voor een bedrag van 3,7 miljard euro werd genationaliseerd, te gaan beslissen. Financieel staat de bank er overigens wel goed voor: over 2015 werd een nettowinst behaald van 348 miljoen euro en werd er 100 miljoen euro overgemaakt naar de stichting die de staatsbelangen van financiële ondernemingen beheert.

Dijsselbloem, voorstander van privatisering van SNS, wilde eigenlijk deze zomer een beslissing nemen zodat hij nog binnen zijn termijn kon beginnen met de afbouw van de overheidsbemoeienis in alle financiële instellingen waarin de staat na het uitbreken van de kredietcrisis in 2009 investeerde. Sindsdien loste ING de staatslening af en werden de bank ABN Amro en verzekeraar ASR gedeeltelijk naar de beurs gebracht.