‘SNS Bank langer in overheidsbezit’

Het FD meldt dat minister Dijsselbloem een besluit over de toekomst van de bank heeft uitgesteld.

Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht.
Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Foto Jeroen Jumelet/ANP

SNS Bank lijkt voorlopig in handen te blijven van de overheid. Het FD schrijft op basis van ingewijden dat minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een besluit over de toekomst van de bank heeft uitgesteld.

Volgens de krant vindt het management dat SNS Bank nog niet klaar is om geprivatiseerd te worden. De bedrijfsvoering van de bank zou nog niet voldoende op orde zijn gebracht nadat SNS Reaal werd opgesplitst: verzekeringstak Vivat (voorheen Reaal) werd verkocht aan het Chinese Anbang en vastgoeddochter Propertize is in de verkoop gezet.

De minister neemt dat advies over. Omdat er in maart volgend jaar verkiezingen staan gepland lijkt de opvolger van Dijsselbloem nu over de toekomst van de bank, die in 2013 voor een bedrag van 3,7 miljard werd genationaliseerd, te gaan beslissen. Financieel staat de bank er overigens wel goed voor: over 2015 werd een nettowinst behaald van 348 miljoen euro en werd er 100 miljoen euro overgemaakt naar de stichting die de staatsbelangen van financiële ondernemingen beheert.

Motie, tegenvallende beursgang en Brexit

Dijsselbloem, voorstander van privatisering van SNS, wilde eigenlijk deze zomer een beslissing nemen over de bank. Met een eventuele verkoop of beursgang van SNS zou de minister nog binnen zijn eigen termijn een begin hebben gemaakt aan het afbouwen van de overheidsbemoeienis in alle financiële instellingen waarin de Staat na het uitbreken van de kredietcrisis in 2009 investeerde. Sindsdien loste ING de staatslening af en werden de bank ABN Amro en verzekeraar ASR gedeeltelijk naar de beurs gebracht.

Het plan was bij een voorspoedige beursgang van ASR ook SNS naar de beurs te brengen, maar de beursgang van de verzekeraar verliep tegenvallend. Bovendien nam de Tweede Kamer in maart een motie aan van Dijsselbloem’s eigen partij PvdA om SNS Bank in staatshanden te houden. De Kamer wil een divers aanbod in de financiële sector en zou daarom naast de beursgenoteerde ABN Amro en ING en de coöperatieve Rabobank een andere eigendomsvorm voor SNS Bank willen. Tel daarbij de Brexit van vorige week, en de daaropvolgende beursdalingen, op en er is een “wel heel ongelukkig gesternte” om staatsdeelnemingen van de hand te doen, aldus financieel redacteur Chris Hensen.

    • Sam de Voogt