Schikking Volkswagen flink hoger dan verwacht

Amerikaanse autobezitters mogen kiezen: hun auto terugverkopen of laten repareren.

Foto: Suzanne Plunkett / Reuters

Het bedrag dat Volkswagen in de Verenigde Staten moet betalen wegens het schandaal met dieselmotoren, valt stukken hoger uit dan eerst gedacht. De schikking komt in totaal uit op zo’n 15 miljard dollar (ruim 13,5 miljard euro), zo melden verschillende bronnen binnen de autofabrikant aan Reuters en AP. In eerdere berichten werd nog gesproken van 10 miljard dollar.

Update 15.15:

De schikking die Volkswagen treft, bedraagt inderdaad rond de 15 miljard dollar, zo blijkt volgens persbureau AP uit documenten die bij de rechtbank zijn ingediend.

Naar verwachting wordt de schikking met zo’n 500.000 Amerikaanse autobezitters dinsdag bekendgemaakt. Onderdeel van de deal is een terugkoopbedrag van ruim 10.000 dollar per verkochte auto, die is voorzien van software die bewust een verkeerd beeld van de uitstoot geeft. Eigenaren van een Volkswagen kunnen ervoor kiezen om hun auto terug te verkopen, of om hem te laten repareren - dit laatste zou duurder zijn voor Volkswagen.

Verder wordt er voor 5 miljard dollar aan fondsen vrijgemaakt om de extra uitstoot te compenseren, en om te investeren in schonere motoren. Een gezamenlijke schikking van 500 miljoen dollar met alle Amerikaanse openbaar aanklagers brengt het totaal op 15 miljard, zo stellen de bronnen.

Door de software kon de Duitse autofabrikant jarenlang de testuitstoot van auto’s manipuleren, waardoor auto’s in een testomgeving veel beter scoorden dan op de weg. De Amerikaanse milieuorganisatie EPA bracht het schandaal vorig jaar aan het licht. Volkswagen trof in april een voorziening voor de wereldwijde schade voor omgerekend 16,4 miljard euro. Door het schandaal verdampte een groot deel van de beurswaarde van Volkswagen. Het kostte VW-topman Martin Winterkorn zijn baan.