Samsom moet vrezen voor extra congres kinderpardon

Pvda-lid Esther van Dijken in gesprek met de pers over een verruiming van het kinderpardon tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Pvda-lid Esther van Dijken in gesprek met de pers over een verruiming van het kinderpardon tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. ANP / BART MAAT

Het sluimerde al een poosje, maar nu komt het er echt van: PvdA-leden zijn dinsdag een actie begonnen om een extra partijcongres te organiseren. Ze willen de Tweede Kamerfractie dwingen tot een verruiming van het ‘kinderpardon’.

Volgens initiatiefneemster Esther van Dijken uit het Groningse Winsum doet haar partij te weinig voor illegale kinderen die in Nederland geworteld zijn maar toch uitgezet dreigen te worden. „Deze kinderen horen bij ons. Ze hebben recht op veiligheid en zekerheid.” Van Dijken denkt de benodigde 2500 handtekeningen voor het spoedcongres „binnen een week” verzameld te hebben.

De kwestie speelt al geruime tijd. Bij de formatie van het kabinet-Rutte II bedong de PvdA een regeling voor illegale kinderen die langdurig in Nederland verblijven. Via dat eenmalige pardon kregen 1500 kinderen en hun familie alsnog een verblijfsvergunning. Sindsdien geldt er een permanente regeling, maar die is volgens de opstandige PvdA’ers veel te streng: de afgelopen jaren werd meer dan 90 procent van de aanvragen afgewezen. Daardoor kunnen kinderen die soms langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, nog steeds worden uitgezet.

De PvdA-leden spraken zich al twee keer toe uit voor een ruimhartiger kinderpardon, maar de fractie heeft daar tot nu toe geen gehoor aan gegeven. Coalitiepartner VVD en staatssecretaris Dijkhoff (Asiel, VVD) willen er niets van weten. Bovendien denkt de PvdA dat versoepeling van het pardon ertoe leidt dat kinderen „een speelbal van de asielregels” worden.

Vorige week leek PvdA-leider Diederik Samsom de onrust te hebben gesmoord. Hij sprak met Van Dijken af dat de PvdA-fractie het kabinet zou oproepen met meer gedetailleerde informatie te komen over de vele afwijzingen. Op basis daarvan zou de fractie bepalen of de regeling te streng is of niet.

PvdA-Kamerlid uitgelachen na kritiek op oppositie

Dat was buiten de linkse oppositie gerekend. Die steunde de motie van de PvdA dinsdag niet omdat ze hem „halfhartig” vond: zelf wilden SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie veel verder gaan. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken beleefde vervelende ogenblikken in de Tweede Kamer: toen ze de tegenstem van de oppositie „onbegrijpelijk” noemde, werd ze vanuit de Kamerbankjes uitgelachen.

Hoeveel steun de kritische leden rond Van Dijken werkelijk hebben in de PvdA, is nog onduidelijk. Maar wat begon als kleinschalig verzet dreigt uit te lopen op een serieus probleem voor Samsom. Hij zit tussen drie vuren: opstandige leden, een onwillige coalitiepartner en een linkse oppositie die de PvdA te slap vindt en niet meer samen wil optrekken.

In de wandelgangen klaagden PvdA-Kamerleden dinsdag dat het voor partijleden „nooit genoeg” is op het gebied van asiel en dat de oppositie „politieke spelletjes” speelde. Het laatste wat Samsom – geplaagd door slechte peilingen – kan gebruiken is een opstand in zijn eigen partij. Maar met nog slechts acht maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen kan hij zich ook geen breuk riskeren met de VVD.

    • Thijs Niemantsverdriet