Nibali knecht voor kopman Aru

Vincenzo Nibali, in mei nog winnaar van de Ronde van Italië, rijdt ook de Ronde van Frankrijk. De Italiaanse Tourwinnaar van 2014 is opgenomen in de selectie van Astana, maar hij is niet de kopman. Fabio Aru, vorig jaar winnaar van de Ronde van Spanje, is op papier de man die voor de eindzege gaat in Frankrijk en mag rekenen op steun van Nibali. Aru debuteert in de Tour, die op 2 juli start in Mont Saint-Michel. Nibali rijdt de wielerronde ook als voorbereiding op de Spelen in Rio.

De Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra maken geen deel uit van de Astana-ploeg. Boom maakte vroeg in het seizoen al duidelijk dat de Tour niet in zijn programma paste. Westra zit in een mentale dip, omdat hij naar eigen zeggen te veel bezig is met de massale valpartijen in het peloton.

De Spaanse ploeg Movistar wil Nairo Quintana aan zijn eerste Tourzege helpen. De Colombiaan eindigde vorig jaar als tweede in de Ronde van Frankrijk, achter Chris Froome. De Britse renner start opnieuw als grote favoriet. Quintana hoopt hem te kunnen aanvallen in de bergen en wil in de tijdritten zo weinig mogelijk tijd verliezen.

De Spanjaard Alejandro Valverde, de nummer drie van vorig jaar in de Tour, is de beoogde meesterknecht van Quintana. De kopman wordt daarnaast bijgestaan door onder anderen zijn landgenoot Winner Anacona en de Portugees Nelson Oliveira. (ANP)