Onbevreesd IJsland bezorgt Engeland tweede Brexit

Engeland-IJsland IJsland zorgde voor een stunt door Engeland in de achtste finales van het EK met 2-1 te verslaan.

De onmacht van Engeland gesymboliseerd door Jamie Vardy. De spits moest opboksen tegen meerderheid aan IJslanders.
De onmacht van Engeland gesymboliseerd door Jamie Vardy. De spits moest opboksen tegen meerderheid aan IJslanders. Foto Yves Herman/Reuters

Het kan niet anders of de vierde minuut van de achtste finale tegen Engeland moet voor doelman Hannes Halldórsson hebben gevoeld alsof hij zijn camera stuk had laten vallen aan het begin van een draaidag. In zijn vorige leven als maker van commercials en horrorfilms zou dit het slechtst denkbare begin van een werkdag zijn.

Zo’n gevoel moet hij maandagavond hebben gehad. In Nice was de achtste finale tegen Engeland nog geen vijf minuten oud toen hij met een onbenullige tackle een strafschop veroorzaakte waaruit Wayne Rooney de 1-0 maakte. Is de wedstrijd net begonnen, krijg je meteen de doodsteek.

Wonder

Althans, zo leek dat. Meteen erna gebeurde iets wat nog altijd wat weg heeft van een wonder. Tenminste, als we IJsland nog beschouwen als de voetbaldwerg van weleer. Onterecht, want in een land waar de inwoners percentueel het meeste voetbal kijken en spelen van alle Europeanen, blinken ze tegenwoordig ook uit in het beoefenen van de sport.

Op onverschrokken wijze lieten ze na de fout van Halldórsson zien dat niemand de voetballende eilanders nog mag onderschatten. Ze maakten niet alleen linea recta gelijk, via Ragnar Sigurdsson, maar kwamen tien minuten later ook op voorsprong, toen voormalig Ajacied Kolbeinn Sigthórsson doel trof. Hij deelde de tik uit waar een groot deel van de 53 miljoen Engelsen vooraf al voor vreesde.

Want als de Engelsen iets weten, is het dat hun ploeg de grootste moeite heeft knock-outrondes te overleven. Zo is het dit EK alweer tien jaar geleden dat het team voor het laatst een duel in de knock-outfase overleefde, door Ecuador te verslaan in de achtste finale op het WK. Erna ging het mis in de kwartfinale, zoals gewoonlijk. Laatste keer dat Engeland een halve finale bereikte, was op het EK 1996. Laatste eindzege? Alweer vijftig jaar geleden, met de winst op het WK.

In de duels waren de IJslanders veel sterker. Onbevreesd ook vooral

En zal je net zien. Belandt de ploeg van Roy Hodgson dit EK ook nog eens in het deel van het toernooischema met alle toplanden, na de onverwachte tweede plaats in de poule. Waardoor ze vroeg of laat Duitsland zouden treffen, Frankrijk of mogelijk Italië. Oei.

De achtste finale tegen IJsland? Dat was als het ware een gepasseerd station. Moest goed komen. Engeland heeft immers Jamie Vardy, Wayne Rooney en Harry Kane. Een gilde van prinsen.

En toch liep alles anders dan verwacht. Vrije trappen zoefden naast, de razendsnelle Vardy werd op weg naar het doel toch bijgehaald en keeper Joe Hart bleek ineens een grabbelaar. Plus: in de een-op-eenduels waren de IJslanders veel sterker. Onbevreesd ook vooral.

Deze uitslag had niks te maken met pech bij Engeland, maar was de verdienste van moedige eilanders die een klap uitdeelden en zal de Engelse bondscoach waarschijnlijk zijn baan kosten.

Pensioen

Dat speelde nog aan de zijlijn van dit duel: of hij zou aftreden of bondscoach Lars Lagerbäck van IJsland, die eerder al meldde dat hij na dit EK met pensioen gaat. De twee zijn nog bevriend ook sinds Hodgson in de jaren zeventig in Zweden werkte.

Terwijl Engeland heel dit EK al moeite had om de verwachtingen waar te maken, grijpen de IJslanders hun kans om zich te bewijzen in Europa. Niet voor niets bleef motivatiecoach Torgrimur Thrainsson bij de ploeg betrokken, ook al deed hij vorige week mee aan de presidentsverkiezingen op IJsland. „Ik heb besloten om hier bij het team te blijven omdat presteren op het EK belangrijker voor IJsland is dan het voor mij was om president te worden”, zei Thrainsson tegen The Guardian. Hij werd het niet.

Dit is ook een campagne. Een ware succesreeks die maar niet wil eindigen. Eerst al in de kwalificatieronde, nu op het hoofdtoernooi. Ze spelen zonder ontzag en creëren een werkelijkheid die amper te bevatten is. Bravo.

    • Fabian van der Poll