Migranten mikpunt van discriminatie om Brexit

Racisme „Pak je spullen en flikker op”, kreeg een Poolse Brit toegebeten. Het anti-immigratieklimaat in het VK is feller geworden.

Verschillende groepen migranten zijn in de nasleep van het Brexit-referendum van donderdag mikpunt geworden van discriminerende uitlatingen. De wens om immigratie naar het Verenigd Koninkrijk in te perken, was voor veel kiezers een belangrijk motief om voor uittreding uit de EU te stemmen. Nu Vertrekken heeft gewonnen, is het voor sommige Britten blijkbaar zaak om haast te maken met die belofte.

Op sociale en in andere media worden verscheidene incidenten gemeld. Mensen rapporteren op Twitter hoe Oost-Europese serveersters of medepassagiers in het openbaar vervoer verbaal worden lastiggevallen.

Een van origine Poolse 37-jarige man uit Somerset zei tegen The Guardian dat hij op straat is uitgescholden. „Pak je spullen en flikker op”, zou er tegen hem zijn gezegd en daarna: „Als je wilt, kan ik je een koffer geven.”

Een andere Poolse Brit, Max Fras, stond vrijdag in de rij van de supermarkt met zijn zoon, toen een man die ook in de rij stond riep: „Dit is Engeland nu, buitenlanders hebben 24 uur de tijd om op te flikkeren. Wie is hier buitenlander? Iemand?”

In het plaatsje Huntington zijn kaartjes gevonden waarop, in het Pools en het Engels, staat: „Verlaat de EU. Geen Pools ongedierte meer.” En zondag is op de deur van een Pools cultureel centrum in West-Londen diezelfde tekst gespoten met graffiti. De politie onderzoekt dit incident.

‘Het komt door de campagne’

De Britse premier David Cameron heeft maandag gezegd dat hij intolerantie niet zal tolereren en keurde de incidenten die dit weekend door het hele land hebben plaatsgevonden, af. De pas aangetreden burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft laten weten dat de politie in Londen extra gaat letten op racistisch gemotiveerde incidenten.

„De Brexit-campagne heeft het antimigrantenklimaat doen escaleren”, zegt Liz Fekete, directeur van het Institute of Race Relations over de telefoon. „We krijgen vanuit het hele land meldingen binnen van mensen die op straat agressief worden bejegend en uitgescholden. Dat kwam voor de campagne echt niet op deze manier voor”, zegt ze. „We maken ons ernstige zorgen over de sfeer die is ontstaan.”

„Tijdens de campagne is er met heel erg giftige taal over migranten gesproken”, zegt Fekete. „Daar zien we nu de gevolgen van. Jo Cox nam het op voor migranten en werd vermoord”, vervolgt ze. „Dat had een wake-upcall moeten zijn”.