Met Michael Jacksons erfenis dreigt Sony te machtig te worden

muziekrechten Sony wil de familie van Michael Jackson uitkopen uit een muziekuitgeverij met Beatles-liedjes. Machtsmisbruik dreigt.

Komende maand buigt de Europese Commissie zich over een vrolijker Brits onderwerp dan de Brexit. Het gaat over beroemde Engelse liedjes, die iedereen mee kan zingen. Maandag werd bekend dat de EU op 1 augustus een beslissing neemt over Sony’s voorgenomen overname van ATV Music Publishing. Dat bedrijf beheert onder meer het repertoire van The Beatles en The Rolling Stones.

ATV Music Publishing had niet alleen beroemde liedjes maar ook een beroemde eigenaar, Michael Jackson. In 1985 kocht de King of Pop, die zeven jaar geleden overleed, het bedrijf voor omgerekend 43 miljoen euro. Hij bracht ATV in 1995 met Sony onder in een 50/50 joint venture. Inmiddels is het Jackson-deel van de familie 680 miljoen euro waard. Sony wil dat bedrag betalen om de erven van Jackson uit te kopen. Als de deal goedgekeurd wordt, tenminste.

2,8 miljoen titels

Sony ATV is wereldwijd de grootste muziekuitgever met meer dan 2,8 miljoen titels in beheer. Naast Beatles en Stones valt ook repertoire van Taylor Swift, Pharrell Williams en Kanye West onder Sony ATV Music Publishing.

De laatste keer dat Sony zoveel geld stak in muziek was in 2012, met de overname van EMI Publishing. Die deal werd goedgekeurd op voorwaarde dat Sony verschillende kleinere onderdelen afstootte. Inmiddels werken Sony ATV Music Publishing en EMI samen in een nogal onoverzichtelijke constructie. Het uitkopen van de erven-Jackson kan die constructie helderder maken.

Na het bekendmaken van de uitkoopplannen protesteerden concurrenten van Sony dat het bedrijf te machtig wordt, zowel als platenmaatschappij als beheerder van muziekrechten. Warner en Impala, een collectief van kleinere platenmaatschappijen, hebben bezwaar aangetekend.

Verkoop van de rechten kan de Jacksons 680 miljoen euro opleveren

De Europese Commissie zou, net als destijds bij de EMI-deal, weer om concessies kunnen vragen als blijkt dat rivalen of consumenten gehinderd worden.

Op dit moment verdient Sony 4,7 miljard dollar per jaar aan muziek. Met de gehele omzet van ATV Music erbij zou de omzet kunnen groeien tot 5 miljard dollar per jaar, net iets minder dan de belangrijkste concurrent Universal.

Met de verkoop van consumentenelektronica heeft Sony het een stuk lastiger. Topman Kaz Hirai stond onder druk van beleggers om de entertainmentdivisie af te stoten, maar die kritiek lijkt verstomd. In plaats daarvan verkocht hij de pc-divisie en knipte de tv-tak los. Sony zoekt nu groei in films, muziek, games en beeldsensoren voor digitale camera’s en de smartphones van andere fabrikanten.

    • Marc Hijink