Geen diensthonden naar Israël

Het Brabantse bedrijf Four Winds K9 levert geen zogeheten diensthonden meer aan het Israëlische leger. Dat zegt mede-eigenaar Linda Boeijen. Het bedrijf is „geschrokken van de ophef” die ontstond na onderzoek van NRC. Daaruit bleek dat minderjarigen in bezet Palestijnse gebied werden gebeten door Nederlandse honden. Het bedrijf is vervolgens door het kabinet gewezen op internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Four Winds K9 levert Israël nu „geen bijthonden” meer, alleen nog speurhonden. Want, zegt Boeijen: „Wij hebben nooit de intentie gehad om mensenrechten te schenden”. Tot voor kort leverde het bedrijf naar eigen zeggen 90 procent van de honden van het Israëlische leger. Waar het leger nu zijn diensthonden vandaan haalt, is niet bekend. Het beschouwt dat als „geheime informatie”. Het kabinet heeft ook de Israëlische autoriteiten gewezen op het internationaal recht, meldde het afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer. (NRC)