Europese Commissie zou derde aanklacht tegen zoekmachine Google voorbereiden

De Europese Commissie bereidt mogelijk een derde aanklacht voor tegen zoekgigant Google. Na eerdere, nog lopende mededingingsonderzoeken naar mobiel besturingssysteem Android en onlineprijsvergelijker Google Shopping, is nu het advertentieplatform van het bedrijf in het vizier. Dat schrijft het onlinenieuwsplatform Politico maandag.

Volgens Politico heeft eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bedrijven de mogelijkheid geboden vertrouwelijke informatie in bewijs tegen Google te anonimiseren. Dat is vaak een van de laatste stappen voordat een officiële aanklacht wordt ingediend, zeggen ingewijden, al is het nog niet zeker dat het zover komt.

De advertentietak is de belangrijkste inkomstenbron van Google. Met een omzet van 19 miljard dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar waren reclames via eigen diensten als YouTube en zoekmachine Google én op sites van andere bedrijven goed voor 90 procent van de inkomsten van het bedrijf.

In alle drie de gevallen verdenkt de Europese Commissie Google ervan zijn machtspositie te hebben misbruikt. Zo zou het bedrijf eigen producten en diensten in Google Shopping voorrang geven. In die zaak alleen al wacht Google mogelijk een recordboete van ongeveer 3 miljard euro. Een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. (ANP)