En toch wordt EU-verdrag groots herdacht

Vieren willen ze het niet noemen. Daar is het het moment niet naar. Het belet de gemeente Maastricht en de provincie Limburg niet om komend jaar op grootse wijze stil te staan bij het Verdrag van Maastricht. Dan is het 25 jaar geleden dat de lidstaten het eens werden over de oprichting van de Europese Unie en de invoering van de euro. Inspelend op de actualiteit heeft de Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens de Britse premier David Cameron en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad uitgenodigd de onderhandelingen over een Brexit op zijn minst deels in Maastricht te voeren.

Maar ook als zij daar niet op ingaan – niet ondenkbaar – staan stad en streek een jaar lang volop stil bij Europa. Op 20 oktober congresseren de Europese christendemocratische partijen in Maastricht. Tusk en de Duitse bondskanselier Merkel zijn daar de belangrijkste sprekers. Verder spreken beslissers van 25 jaar geleden nu op 9 december over toekomstscenario’s – onder anderen Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie en Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep. Op 7 februari aanstaande is de gemeente gastheer voor drie- tot vijfduizend jongeren uit alle EU-lidstaten die zullen praten over Europese samenwerking.

Maar wordt er al niet genoeg gepraat over Europa? En is het niet een beetje megalomaan van een provinciestad in het zuiden van Nederland om zo uit te pakken? De Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake denkt van niet: „Elk vuur begint met een vonk. Waarom zouden we dan niet in Limburg het vuur van Europa opnieuw kunnen aanwakkeren?”

    • Paul van der Steen