Libanon zet 103 Syriërs vast na aanslagen

Maandag kwamen bij aanslagen op het christelijke dorp Qaa vijf mensen om en raakten dertig inwoners gewond.

Een Libanese soldaat patrouilleert voor een kerk in Qaa.
Een Libanese soldaat patrouilleert voor een kerk in Qaa. Foto AP Photo

Een dag nadat acht zelfmoordterroristen het Libanese dorp Qaa aanvielen, hebben Libanese troepen 103 illegaal binnengekomen Syriërs gedetineerd. Dat melden Reuters en AP.

Aanslagen in Qaa

Maandagochtend kwamen bij bomaanslagen in het Libanese dorp Qaa, vlakbij de grens met Syrië, vijf mensen om en raakten vijftien Libanezen gewond. Maandagavond, toen de inwoners van het overwegend christelijke dorp bijeen kwamen om te rouwen, gooiden twee langsrijdende mannen op motoren granaten in de massa. Door die aanval kwam niemand om. Wel raakten dertien mensen gewond.

Hoewel de aanslagen nog niet opgeëist zijn, houden de Libanese veiligheidsdiensten er rekening mee dat islamitische Staat (IS) achter de aanval zat. De minister van Binnenlandse Zaken, Nohad Machnouk, zei dat de meeste aanslagplegers uit Syrië kwamen en niet uit vluchtelingenkampen binnen Libanon.

Volgens de VN zijn er meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon, op een bevolking van bijna zes miljoen (inclusief Syriërs).

Angst voor terreurgolf

De Libanese regering heeft gewaarschuwd voor een verhoogd risico op terroristische aanslagen. In een verklaring van het kabinet stond:

De aanval op de Libanese nationale veiligheid en de ongebruikelijke manier waarop de aanslagen werden gepleegd, zijn het begin van een nieuwe fase in Libanons confrontatie met terrorisme.

Premier Tammam Salam uitte zijn vrees dat de gebeurtenissen in Qaa het begin van een nieuwe golf landelijke terreuraanslagen is.

Syrische vluchtelingen

In de grensregio, waartoe ook Qaa behoort, verblijven veel Syriërs. De meesten van hen hebben geen officiële verblijfsvergunning, omdat de kosten daarvoor hoog zijn en de procedure ingewikkeld.

Wat er nu met de gedetineerde Syriërs gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

    • Floortje Rawee