Nederland wil tijdelijke zetel Veiligheidsraad delen met Italië

Woensdag is er onder leiding van Noorwegen overleg over de details van de deal. Daarna wordt er gestemd.

De Italiaanse VN-ambassadeur Cardi brengt zijn stem uit in de eerste ronde.
De Italiaanse VN-ambassadeur Cardi brengt zijn stem uit in de eerste ronde. Foto Kena Betancur / AFP

Nederland en Italië hebben dinsdagavond laat bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voorgesteld om allebei voor één jaar de nog beschikbare zetel in de Veiligheidsraad in te nemen.

Onze correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Koenders: ‘We would like to split the term: Italy in the Council 2017-2018, Netherlands 2018-2019.’ #nedita
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Italiaanse minister @PaoloGentiloni noemt de deal met Nederland ‘pro unity’.
Vraag: ‘Dus anti-Brexit?’
‘Absoluut.’ Stilte ‘Nee. Pro unity.’

Woensdag is er volgens Valk onder leiding van Noorwegen overleg over de details van de deal. Daarna wordt er gestemd.

Ook in de vijfde ronde geen tweederde meerderheid

De twee landen kwamen met het voorstel, nadat geen van beide in de vijfde ronde de benodigde tweederde meerderheid wist te behalen. In de eerste ronde kwam Nederland drie stemmen tekort.

Er waren vijf posities te vergeven, verdeeld over drie groepen. Ethiopië, Bolivia en Zweden waren na de eerste stemronde al van een plek verzekerd. Kazachstan behaalde de drempel in de tweede ronde.

Om een plek in de Veiligheidsraad binnen te halen, waren in de eerste ronde 128 stemmen nodig. Nederland kreeg er 125. Italië kreeg 113 stemmen, België 1. In de tweede ronde kreeg Nederland 99 stemmen en Italië 92. In de vierde ronde werd het 95 tegen 96, waarbij Nederland nog maar iets voor ligt op Italië. In de vijfde ronde was het precies gelijk: 95-95.

Twitter avatar DutchMFA MFA The Netherlands Congratulations @SwedenUN for election to #UNSC 2017/2018! #UNSCElections

Er wordt gestemd over lidmaatschap van de Veiligheidsraad van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2018.

Lees meer over de waarde van een plek in de raad: Oud-diplomaat: in Veiligheidsraad stelt Nederland echt wat voor

Campagne

Nederland heeft zich elf jaar geleden voor zetel in de Veiligheidsraad gemeld. Sindsdien is jarenlang campagne gevoerd. Die ging nog door tot in de vergaderzaal van de VN, meldt NRC-correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Snufjes van kandidaatlanden bij de VN-lidstaten op tafel. En ja, ook een oranje doosje. #UNSecurityCouncil https://t.co/5BwCTCS2lc
Twitter avatar apjvalk Guus Valk In het Nederlandse doosje zitten stroopwafels.

De ministers Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) zijn speciaal voor de stemming naar New York afgereisd.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ Ministers #Koenders en #Ploumen nonstop bezig, om VN-lidstaten te overtuigen van rol NL in VNVR @NLatVN https://t.co/Hf6ur5KvZU

Samenstelling

In de Veiligheidsraad is plek voor vijf permanente en tien niet-permanente leden. De permanente leden zijn China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Egypte, Japan, Senegal, Oekraïne en Uruguay zijn nog lid tot 2018. Angola, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Venezuela nemen in januari afscheid.

De VN Veiligheidsraad heeft als officiële taak de internationale vrede en veiligheid te bewaken. Om dat te bereiken kan de raad onder meer VN-missies uitzenden, wapenembargo’s instellen en diplomatieke verbanden verbreken.

Nederland heeft sinds 1946 vijf termijnen een plaats gehad in de Veiligheidsraad. De laatste was in 1999-2000. Italië heeft zes termijnen achter de rug, Zweden drie.

    • Bastiaan Nagtegaal