Investeringsfonds van 200 mln voor zorgvastgoed

Het doel van de miljoeneninvestering is de modernisering van de zorg te versnellen.

Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen naast woningen, kantoren en winkels ook op grote schaal in zorgvastgoedfonds gaan beleggen. De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) lanceert vandaag met Hartelt Fund Management het Apollo Zorgvastgoedfonds voor grote beleggers. De beoogde omvang van het investeringsfonds is 200 miljoen euro. “Maar als het een groot succes wordt, kunnen we zo een tweede, derde of een vierde zorgvastgoedfonds openen,” zegt Loek Sibbing, bestuursvoorzitter van NLII, dinsdag in een interview met NRC.

De eerste belegger in het nieuwe zorgvastgoedfonds is de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (18.000 deelnemers, 9,7 miljard euro vermogen). De SPH gaat 80 miljoen euro investeren in nieuwbouw en renovatie van zorgcentra met huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten, in verpleeghuizen en in huisvesting voor mensen met een handicap, langdurige ziekte of dementie.

Lees hier het interview: Miljoenenpot voor moderne zorg

Modernisering van de zorg

De investering moet de modernisering van de zorg versnellen, zegt Johan Reesink, bestuursvoorzitter van SPH, dinsdag in NRC. “Huisartsen willen vaker samenwerken in grotere centra met bijvoorbeeld vijf huisartsen en vijf à tien andere zorgaanbieders. En er zijn veel verouderde verpleeghuizen. Grote ophokdingen van dertig, veertig jaar oud, terwijl de trend beschermd, kleinschalig wonen is.”

De NLII werd in 2014 opgericht door pensioenfondsen en verzekeraars om meer in Nederland te investeren en heeft geen winstoogmerk. Het zorgvastgoedfonds is het derde investeringsfonds dat de NLII lanceert. De andere twee bestaande fondsen (samen 800 miljoen euro kapitaal) zijn een fonds voor bedrijfsleningen en een fonds met achtergestelde leningen voor het midden- en kleinbedrijf, waarbij het NLII als schuldeiser meer risico op zich neemt dan bij een gewone lening.

    • Eppo König