In bed wordt alles bijgelegd

Een dag geen provocatie is een dag niet geleefd, lijkt het motto van Kanye West. Nu komt de rapper met een prikkelende video, vol naakte beroemdheden. En is iedereen boos.

Rapper Kanye West weet hoe hij moet provoceren: in zijn nieuwe videoclip ‘Famous’, een nummer van zijn recente album, The Life of Pablo, ligt hij naakt in bed, met zijn vrouw Kim Kardashian en tien andere sterrenberoemdheden, onder wie de presidentskandidaat Donald Trump en zangeres Taylor Swift. De video, gemodelleerd naar het kunstwerk Sleep van Vincent Desiderio, zorgt natuurlijk voor ophef. Precies wat Kanye wil.

Verontrustende video
Gisteren werd de video voor het eerst op de Amerikaanse televisie uitgezonden, nadat die eerder alleen op streamingdienst Tidal te zien was. Actrice Lena Dunham reageert op zijn volgens haar ‘verontrustende’ video, waarin West volgens haar verwrongen, vrouwelijke lichamen in bed laat zien ‘alsof ze gedrogeerd en aan de kant geworpen zijn’. „Het geeft me een misselijkmakend gevoel van ongemak.”

‘Famous’ veroorzaakte eerder al controverse vanwege de tekst ‘I feel like me and Taylor Swift might still have sex / I made that bitch famous’. Kanye en Taylor delen in de clip nu echt het bed. Zij zijn niet alleen. Ook Donald Trump, Kim Kardashian, George W. Bush (die door de rapper werd benoemd tot racist genoemd), Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour, Rihanna, Chris Brown, Ray J (de ex van Kim), Caitlyn Jenner, Bill Cosby en Amber Rose (de ex van Kanye) hebben een plek veroverd tussen de lakens.

Digitaal bedrog
Hoewel de sterren er behoorlijk levensecht uitzien, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze zelf gefilmd zijn. Waarschijnlijk zijn het wassen beelden of is het gewoon digitaal bedrog. „Mocht er al twijfel over bestaan, dat is niet president Bush”, liet een woordvoerder van de oud-president van de Verenigde Staten weten. „Hij ziet er veel beter uit.”

Ook Chris Brown, de ex van Rihanna, lijkt zich vooral druk te maken over de manier waarop hij geportretteerd is. Op Twitter klaagt hij over de vorm van de billen van het wassen beeld dat hem moet voorstellen.

Commentaar op roem?
De hoofdrolspelers zijn bewust gekozen: ze hebben in het verleden een conflict met elkaar of met Kanye gehad. West verklaarde tegenover het Amerikaanse magazine Vanity Fair dat hij zijn ‘figuranten’ niet selecteerde om hen te steunen of door het slijk te halen. De video is volgens hem „enkel een commentaar op roem”. Rest de vraag: wat verstaat hij onder deze roem? West koos vooral mensen die door ruzies en (seks)schandalen aan elkaar gelieerd zijn.

Op zijn vorige album (Yeezus) waande Kanye West zich Jezus en nu neemt hij de rol van verzoener op zich: in bed wordt alles bijgelegd. Of toch niet? „Kan iemand mij eindelijk aanklagen?”, twitterde Kanye dit weekeinde. „Ik zit te wachten.”

Twitter avatar HitsonHits Hits on Hits Kanye’s “Famous” video. Trump, Rihanna, Chris Brown, Taylor, Kanye, Kim K, Ray J, Amber, Caitlin, Bill Cosby. https://t.co/daUBmVgMBH
    • Lisa Vos