Expositie Bal! bruist als glas prosecco

Maar liefst 41 kunstenaars – jong, oud, bekend, academieverlater -lieten zich voor de tentoonstelling Bal! inspireren door Paleis Soestdijk. Het resultaat zo divers als de makers. Choreograaf Jakop Ahlbom geeft een nieuwe draai aan Het zwanenmeer.

Het is vrolijk, frivool, het bruist als je glas prosecco en iedereen lust het. Veel diepere gedachten moet je niet wijden aan de expositie BAL! op Soestdijk, in de oude vertrekken van onze vroegere koningin Juliana, prins Bernhard, koningin Emma en prinses Anna Paulowna. De tentoonstelling, bestaande uit werk van 41 kunstenaars, voelt als een aangenaam zomerbriesje.

In Paleis Soestdijk is deze zomer voorlopig voor het laatst een tentoonstelling te zien met werk van kunstenaars die zich ingroeven in keuken, telefooncentrale, zilverkamer, bibliotheek, huiskamer, borduurkamer en nog veel meer. Na de zomer zal worden besloten hoe Soestdijk in de toekomst wordt ‘herontwikkeld’. Komt er een commerciële partner die het erfgoed gaat uitbaten, of blijft de uitzonderlijke historische en landschappelijke waarde behouden?

Curator Anne van der Zwaag tekende voor de tentoonstelling. De vormgevers en kunstenaars zijn van divers pluimage: jong, oud, bekend, academieverlater. Allemaal maakten ze nieuw werk voor de ruimtes in en rondom Soestdijk. Wat opvalt is dat de jonge talenten zoveel meer inhoud aan hun opdracht weten te geven dan de bekende namen.

Ronduit teleurstellend is het werk van Studio Job en van Krijn de Koning, die het zich makkelijk heeft gemaakt met een houten plankier buiten Soestdijk, dat eventueel dienst moet doen als dansvloer (denk de muziek er zelf bij).

Imposant is de bijdrage van de Japanse kunstenaar Sachi Miyachi, die in een 250 jaar oude acacia buiten het paleis de grote, houten uitkijktoren heeft gebouwd die Soestdijk altijd ontbeerde. Vanaf de top van de toren, die je bereikt na een klim- en kruippartij, heb je een schitterend uitzicht op monumentale beuken, acacia’s en het paleis.

In het paleis heeft modeontwerpster Christa van der Meer (Koninklijke Academie in Den Haag) een teder monument gebouwd voor het borduurkamertje van koningin Emma.

Floris Schoonderbeek – ook een jong talent – bouwde op een open plek vlak bij de grote vijver een houten tentachtige constructie met kachel, bed, keuken en waterflessen. Surviving the Palace heet het werk en liggend op de tegelkachel, met de regen roffelend op het dak boven je hoofd, is het verleidelijk te fantaseren over de vraag of oud-bewoners Juliana en Bernhard zich hadden thuis gevoeld in deze stoere hide-out. Vast en zeker.

    • een onzer redacteuren