Europarlement wil snel Brits vertrek

In een resolutie wordt de Britse regering opgeroepen “zo snel mogelijk” een einde te maken aan de onduidelijkheid.

Leden van het Europarlement applaudisseren voor Jonathan Hill, de vertrekkende Britse eurocommissaris.
Leden van het Europarlement applaudisseren voor Jonathan Hill, de vertrekkende Britse eurocommissaris. Foto: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Het Europees parlement heeft dinsdag een resolutie aangenomen die onder meer oproept om “zo snel mogelijk” de artikel 50-procedure in gang te zetten, waarmee het Britse lidmaatschap van de EU ongedaan wordt gemaakt. Dat meldt persbureau AFP.

De Europese politici willen een einde aan de onduidelijkheid van de Britse regering. Het voorstel werd ingediend door een breedgedragen coalitie van de Christendemocratische fractie EPP, de sociaaldemocratische fractie S&D, het liberale ALDE en de Groenen. Het werd met 395 stemmen voor aangenomen; 200 politici stemden tegen. D66-politica Sophie in ’t Veld zegt over de resolutie:

“Het is onacceptabel om heel Europa nu te laten wachten op het partijcongres van de Tories. De onderhandelingen zullen lang duren en dat moet natuurlijk zorgvuldig gaan, juist daarom moeten de Britten nu de artikel-50 notificatie doen. Dan weet iedereen waar we aan toe zijn. (…) Voor D66 is het belangrijk dat het Parlement nu zoveel mogelijk gezamenlijk optrekt en niet meer onzekerheid creëert in Europa dan er nu al is.”

Liberaal Guy Verhofstadt stelt op Twitter:

Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt The 27 members of EU should not wait for disoriented Tory party to get its act together. We should make a new future for our old continent.
Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt Triggering article 50 is not a punishment for those who voted to leave. It is respecting choice of majority of British people #Euref

Europese top in Bratislava

Premier Cameron ging dinsdagmiddag in informeel overleg met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, enkele uren voor een ontmoeting met Europese leiders. Rond dat tijdstip liet Europees voorzitter Donald Tusk weten dat er in september een Europese top in de Slowaakse hoofdstad Bratislava komt, waar knopen rond de Brexit worden doorgehakt. Groot-Brittannië is niet uitgenodigd. Volgens Tusk kan hiermee voorkomen worden dat er overhaaste beslissingen worden genomen.

Er kan pas onderhandeld worden op het moment dat Groot-Brittannië officieel kenbaar maakt uit de EU te willen stappen. Cameron zegt niet van plan te zijn om zelf die procedure in gang te zetten, omdat hij een tegenstander was van de Brexit. Hij vindt het aan zijn opvolger om de brief waarin Groot-Brittannië zijn lidmaatschap opgeeft, te sturen. Dat zou wel eens tot oktober kunnen duren, wanneer er een nieuwe Britse premier zit.

    • Sjoerd Klumpenaar