Egypte repareert zwarte doos MS804

Een onderzoeksteam in Frankrijk was in staat het geheugen van de flightdatarecorder leesbaar te maken.

De twee zwarte dozen van het neergestorte EgyptAir-toestel.
De twee zwarte dozen van het neergestorte EgyptAir-toestel. Foto AFP

Egypte is er in geslaagd een van de zwarte dozen van het neergestorte EgyptAir-toestel MS804 te repareren. Een onderzoeksteam in Frankrijk was in staat het geheugen van de flightdatarecorder leesbaar te maken, schrijft AFP.

Op de flightdatarecorder staan allerlei vluchtparameters opgeslagen zoals de hoogte, richting en snelheid van het vliegtuig. Vlak voordat vlucht MS804 in de Middellandse Zee neerstortte - en daarbij alle 66 inzittenden om het leven kwamen - maakte het vliegtuig abrupte schommelingen, zo meldden de Griekse autoriteiten destijds.

Zwaar beschadigd

De twee zwarte dozen, dus ook de cockpitvoicerecorder die gesprekken in de cockpit heeft opgenomen, werden twee weken geleden zwaar beschadigd opgedoken uit de Middellandse Zee. In eerste instantie liet Egypte weten dat het herstellen van de opslagkaarten van beide zwarte dozen lang zou duren, maar sindsdien zit er schot in de zaak. Hoe ver het met de reparatie van de tweede zwarte doos is gesteld, is nog onbekend.

De openbaar aanklager in Parijs is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar de crash gestart. Hij zegt echter te kijken naar “onvrijwillige doodslag” en geen terrorisme. Een Egyptische aanklager zei eerder een terroristische aanslag “waarschijnlijker” te vinden dan een technisch mankement. De aanslag is tot nu toe niet opgeëist.

    • Sam de Voogt