Zeldzame kamerbeschildering van Aert Schouman ontdekt

None

In Engeland is een zeldzame reeks ‘behangsels’ van de Dordrechtse kunstenaar Aert Schouman (1710-1792) teruggevonden. Het Dordrechts Museum kwam de schilderingen op het spoor tijdens voorbereidingen van een tentoonstelling van Schouman, die in februari 2017 opent. Het museum, dat de werken maandag tijdens een persbijeenkomst presenteerde, gaat nu fondsen werven om het ensemble te kunnen aankopen.

Schouman, beroemd om de schilderingen die hij maakte voor prins Willem V in Huis ten Bosch, hoorde tot de beste Nederlandse schilders van de achttiende eeuw. Hij was gespecialiseerd in zogenaamde ‘kamers in ’t rond’: wandvullende schilderingen met verhalende of decoratieve scènes. Maar omdat behangsels in de negentiende eeuw uit de mode raakten, is 95 procent van deze typisch Nederlandse interieurkunst verloren gegaan.

Het Dordrechts Museum kocht in 2004 een tekening van Schouman die een voorstudie was voor behangsels in een huis aan de Voorstraat in Dordrecht. „We zijn toen de herkomst gaan onderzoeken”, vertelt conservator Sander Paarlberg. „In 1899 werden de doeken verkocht bij veilinghuis Mak aan een familie in Den Haag. Die familie heeft ze meegenomen naar Engeland en bleek ze nog steeds in bezit te hebben.”

Volgens Paarlberg zijn de doeken in uitstekende staat. „Veel behangsels uit die tijd zijn bij verhuizingen op maat gesneden, maar deze kamer is vrij volledig. En een deel dat oorspronkelijk zeven meter lang was, is in drieën gesneden.”

Op de kamer in ’t rond staan idyllische scènes uit Il Pastor Fido, een destijds zeer populair herdersspel van Guarini. (NRC)