Recensie

Dj Shadow is nog altijd een meester

De Nigeriaanse drummer Tony Allen verenigt de beste Haïtiaanse muzikanten in zijn Afro-Haitian Experimental Orchestra. En innovatieve trompettist Theo Croker speelt vrolijke latinjazz.

None

Josh Davis, alias Dj Shadow, maakte twintig jaar geleden de klassieker Endtroducing.. en heeft sindsdien te maken met een remmende voorsprong. Destijds kreeg hij waardering voor het ingenieuze geluidsmozaïek dat hij opbouwde uit samples van vinylplaten. Tegenwoordig is samplen digitaal heel simpel. Toch maakt Davis nog steeds nummers die klinken alsof hij vinyl-fragmenten aan elkaar puzzelt. Voor zijn nieuwe album, The Mountain Will Fall, maakte Dj Shadow weer instrumentale tracks, waarvan een aantal naar hiphop neigen maar een paar abstracter klinken, of ze zijn geïnspireerd door eigentijdse dancestijlen. Zo zwenkt hij van het Brian Eno-achtige ‘Ashes To Oceans’, naar de ratelende ritmes van ‘Ghost Town’. Hoe wijdverbreid de techniek inmiddels ook is, Dj Shadow is nog altijd een meester. Zo weet hij ook de afzonderlijke nummers samen te smeden tot een mooi afwisselend geheel.

    • Hester Carvalho