De winter komt voor Engeland

Maandagavond verloor het Engelse voetbalteam de achtste finale tegen IJsland. „Dit was Engelands meest vernederende avond”.

Treurende Engelse supporters na de nederlaag tegen IJsland in een fanzone in Parijs.
Treurende Engelse supporters na de nederlaag tegen IJsland in een fanzone in Parijs. Foto Reuters

Zelfs Engelsen die de afgelopen dagen hun schouders ophaalden over de chaotische nasleep van het EU-referendum, over het feit dat de premier aftrad, dat het lot van de oppositieleider ook aan een zijden draadje hangt, dat het pond sterling tot op zijn laagste niveau in 35 jaar is gedaald en dat er uit het hele land klachten komen van Oost-Europeanen over discriminatie, zitten nu met een kater.

Een kater van de tweede Europese exit in vijf dagen. Maandagavond verloor het Engelse voetbalteam de achtste finale van IJsland. Van IJsland, EK-debutant, met een bevolking die een Engelse provinciestad kan vullen. Daar werd maandagochtend nog lacherig over gedaan.

„Dit was Engelands meest vernederende avond in internationaal voetbal”, schreef vanochtend sportcommentator Paul Hayward in The Daily Telegraph. Oud-international Alan Shearer foeterde maandagavond op televisie: „We zijn verblind door de Premier League. We denken dat we daarom het beste talent van de wereld hebben. Dat is niet zo: we zijn totaal afhankelijk van buitenlandse spelers en coaches. We zijn niet zo goed als we denken dat we zijn.”

The Times gaf alle spelers een nul. Coach Roy Hodgson stapte maandag na de nederlaag onmiddellijk op.

Veelzeggend was dat tijdens de wedstrijd de galgenhumor onder Engelsen en de Schadenfreude onder niet-Engelsen op Twitter aanzienlijk leuker was dan het spel zelf. Met van weerszijden talloze verwijzingen naar de Brexit van vorige week.

„Hodgson, de enige man in Engeland met een coherent plan hoe Europa te verlaten”, twitterde Christian Bennett van The Guardian. En Ian Katz, hoofdredacteur van actualiteitenprogramma Newsnight, schreef: „We hebben nu tenminste 350 miljoen pond per week over om in amateurvoetbal te steken”, een verwijzing naar het bedrag dat volgens de Brexiteers aan de EU wordt betaald.

Game of Thrones

De mooiste steek kwam van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, die leek te weten dat zowel premier Cameron, als Brexit-voorman Michael Gove fan zijn van de tv-serie Game of Thrones. „UK-Iceland 1-2. Winter is coming.” Dat is de wapenspreuk van een van de clans in de serie, die elkaar waarschuwen altijd waakzaam te zijn omdat de winter (een moeilijke periode) altijd kan aanbreken. Tusk vergiste zich wel: niet het Verenigd Koninkrijk verliet gisteren het EK, maar alleen de Engelsen. Wales speelt vrijdag nog tegen België.

    • Titia Ketelaar