De bebaarde grote man van ‘Vier vuisten op safari’

Bud Spencer (1929-2016)

Bud Spencer vormde met Terence Hill een populair duo in actiefilms.

Bud Spencer (links) en Terence Hill. Samen vier vuisten.
Bud Spencer (links) en Terence Hill. Samen vier vuisten.

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi rouwde om de dood van een nationale held. „Ciao Bud Spencer”, schreef hij op twitter, „we hielden zoveel van jou”. Bud Spencer maakte de laatste jaren weliswaar geen films meer, maar in eigen land was hij een graag gezien man gebleven. Een beer van een vent, die samen met zijn beweeglijke collega Terence Hill in de jaren zeventig en tachtig een stuk of twintig actiefilms afleverde die geen hoogtepunten van de Italiaanse cinema waren, maar veelal amusante knokkomedies waarmee Italië internationaal goede sier kon maken.

Bud Spencer was een Napolitaan, die eigenlijk Carlo Pedersoli heette en zijn loopbaan begon als zwemmer. Begin jaren vijftig zwom hij de honderd meter vrije slag in 59,5 seconde en in 1956 haalde hij de halve finale op de Olympische Spelen in Melbourne. Een paar jaar later raakte hij verzeild in de filmindustrie en nam op aandringen van een productiemaatschappij een Amerikaans klinkende artiestennaam aan: een combinatie van zijn favoriete biermerk Budweiser en zijn filmheld Spencer Tracy. Samen met Terence Hill (eigenlijk Mario Girotti) vormde hij in 1959 het duo dat vervolgens de ene film na de andere maakte – spaghettiwesterns en detectives die bijna overal ter wereld (behalve in Amerika) een miljoenenpubliek trokken. In Nederland werden ze vaak uitgebracht onder titels als Vier vuisten op safari, Vier vuisten slaan op hol en Vier vuisten in het kwadraat. In een Jacobse & Van Es-sketch parodieerden Kees van Kooten en Wim de Bie het genre onder de titel Vier vuisten op één buik!

Eind jaren tachtig raakte het publiek uitgekeken op het duo. Dankzij de filmopbrengsten hadden Spencer en Hill echter een gerieflijke oude dag. En er gaat nog geen dag voorbij zonder dat er ergens op de wereld een film van hen op de tv is.

    • Henk van Gelder