Dat kan er maar eentje zijn: de mooiste goal van de 1/8 finales

De Zwitser Xherdan Shaqiri viert zijn doelpunt tegen Polen.
De Zwitser Xherdan Shaqiri viert zijn doelpunt tegen Polen. Foto: Yves Herman / Reuters

Wij wisten het al, van die IJslanders. Maar godmiljaar, de Engelsen gingen af zoals alleen zij dat kunnen. Vlug door naar wat leuks: de goals!

Duitsland deed het met ogenschijnlijk gemak terwijl België en Frankrijk uiteindelijk behoorlijk los kwamen in de tweede ronde van het EK. Goddank ook, want na Kroatië-Portugal dreigde het EK lastig verteerbaar te worden. Die vergeetwaardige wedstrijd leverde echt deerniswekkende feitjes op als de eerste EK-wedstrijd ooit waarin na negentig minuten niet één keer op doel was geschoten. Het eerste en enige schot was direct de 0-1 van Ricardo Quaresma.

Gelukkig trok het toernooi daarna flink bij - geweldige Italianen die de tamme titelverdediger naar huis stuurden - en lijdt het weinig twijfel welk doelpunt als beste uit de achtste finales komt rollen. Hoe kan het anders dan dat Xherdan Shaqiri er met de eer vandoor gaat? Al mag gezegd worden dat de concurrentie niet bijzonder groot was.

3. Jérôme Boateng (Duitsland)

Beetje jammer dat deze goal de top 3 moet completeren want eerlijk is eerlijk: hij is mooi uit de lucht zo op de pantoffel genomen, maar zo’n bal wil je eigenlijk diagonaal in een kruising zien verdwijnen en niet stuiterend ergens onder in de hoek. Maar laten we niet flauw doen en deze fraaie rubriek devalueren. Gewoon een goeie goal:

2. Eden Hazard (België)

Zijn eerste doelpunt op een eindtoernooi en zeker geen onaardige. Wales zal met belangstelling hebben gekeken naar deze met chirurgische scherpte uitgevoerde counter. Hazard leefde op tegen de Hongaren en de Belgen zullen vurig hopen dat die fonkeling niet beperkt blijft tot de achtste finales. Welk affiche is beter geschikt dan dat van Wales-België om de titel Ster van het Toernooi te claimen van voorlopig vaandeldrager Gareth Bale? Nog even over dit doelpunt: zes Hongaarse verdedigers plus een 40-jarige doelman in joggingbroek stonden er bij en keken ernaar.

1. Xherdan Shaqiri (Zwitserland)

Toch pas 24 jaar oud maar het lijkt alsof Shaqiri al jarenlang de Zwitserse voetbaleer hooghoudt. Via Bayern München en een even kort als ongelukkig avontuur bij Internazionale inmiddels op z’n plek bij Stoke City in de Premier League. Dat zijn wereldgoal uiteindelijk niets opleverde kwam ironisch genoeg door toedoen van de nieuwe Zwitserse ster Granit Xhaka. De middenvelder werd kort voor het EK voor 32 miljoen aangetrokken door Arsenal, maar miste na verlenging de enige penalty tegen Polen.

Zie ook de mooiste goals van speelronde 1, speelronde 2 en speelronde 3.

    • Jules Seegers