Corbyn weigert op te stappen na motie van wantrouwen

Meer dan 80 procent van de Labour-parlementariërs steunde de motie van wantrouwen.

Foto AP

Hoewel een grote meerderheid van de Labour-parlementariërs in het Britse Lagerhuis geen vertrouwen meer heeft in partijleider Jeremy Corbyn, weigert hij uit zichzelf op te stappen. 172 Labour-politici hebben dinsdagavond een motie van wantrouwen tegen hem gesteund, meldt persbureau Reuters. Veertig stemden tegen de motie.

In een verklaring na de stemming van vandaag zegt Corbyn niet te denken aan opstappen:

“Ik ben democratisch gekozen als leider van onze partij door 60 procent van de Labour-leden en aanhangers, om een nieuwe manier van politiek te bedrijven. Ik zal hen niet verraden door op te stappen. De stemming van vandaag heeft geen enkele grondwettelijke legitimiteit.”

De motie heeft geen formele gevolgen voor Corbyn.

Opnieuw kandidaat

Mochten er toch nieuwe leiderschapsverkiezingen komen, dan zegt Corbyn zichzelf weer kandidaat te stellen. Of hij daar überhaupt aan mee mag doen, is niet helemaal duidelijk. Volgens Corbyn is hij als zittend partijleider automatisch kandidaat.

Anderen zeggen dat een voorwaarde is dat hij de stemmen van vijftig Labour-parlementariërs moet verzamelen voor hij weer kans kan maken op het leiderschap. Maar omdat maar veertig parlementariërs tegen de motie van wantrouwen hebben gestemd, lijkt dat nu onmogelijk.

Kritiek na Brexit

De motie van wantrouwen tegen Corbyn werd vrijdag ingediend. Corbyn kreeg forse interne kritiek na de Brexit, schreef NRC-correspondent Titia Ketelaar zaterdag:

“Zijn partijgenoten verwijten hem enerzijds dat hij niet hard genoeg voor de EU heeft gestreden, anderzijds dat hij de achterban in met name Noord-Engeland niet weet te bereiken, waar men voor een Brexit stemde.”

    • Guus Ritzen