Teruglezen Brexitblog: Corbyn stapt niet op na aangenomen motie van wantrouwen

We sluiten dit liveblog nu

We sluiten dit liveblog voor vandaag af. Dank voor het volgen. De belangrijkste ontwikkelingen van vandaag:

 • Het Europees Parlement kwam voor het eerst sinds de Brexit bijeen in Brussel. Daarbij deelde voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie harde sneren uit naar Nigel Farage. Hij weigerde onder meer in het Engels het woord te doen. Tegen Farage zei hij: “U vecht voor een Brexit, dit is de laatste keer dat u hier applaudiseert.” Het Europees Parlement gaf aan te willen dat de Britten zo snel mogelijk beginnen met de uittreding. In september vind een informeel overleg van EU-leiders plaats over de Brexit.
 • Van premier Rutte mag het VK de tijd nemen om zijn Brexit voor te bereiden. “Engeland is ingestort,” zei Rutte in Brussel. Daarom is het onredelijk te verwachten dat de Britten nu al formele stappen zetten. Van de Franse president Hollande moet het VK wel zo snel mogelijk weg.
 • De Schotse premier Sturgeon heeft aangegeven woensdag met de Europese commissie om tafel te gaan om over de positie van dat land in de EU te praten. Sturgeon wil dat er een nieuw referendum komt over Schotse onafhankelijkheid, maar zal dat nog niet direct officieel aan het Schotse parlement verzoeken.
 • Jeremy Corbyn, leider van de Labour-partij, verloor een vertrouwingstemming binnen Labour over zijn positie met ruime cijfers. 80 procent van zijn partijgenoten in het Lagerhuis wil dat hij opstapt, maar Corbyn geeft daar geen gehoor aan. Of hij weggaat is nog niet duidelijk. Daar is een nieuwe leiderschapsverkiezing voor nodig. Corbyn beweert dat hij daar als zittend leider automatisch aan mee mag doen, tegenstanders vinden van niet.
 • Bij de top van Europese leiders ging het kort ook over het Oekraïne-referendum. Premier Rutte zei tegen de andere EU-leiders dat hij hulp wilde. Met een juridisch bindende verklaring van alle lidstaten zou recht gedaan moeten worden aan de uitkomst van het referendum, zo meldden ingewijden. Het verdrag zou dan verder intact kunnen blijven.
 • Demonstratie in Londen

  Zo'n duizend pro-EU-demonstranten gingen dinsdagavond de straat op in Londen. Daarbij schreeuwden ze onder meer "love, not hate" en "no more lies". Er vielen ook wel wat hardere woorden, meldt onze correspondent TItia Ketelaar die erbij aanwezig was.

  Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Veel 'Fuck Boris' en 'Fuck Farage'. En een mevrouw die in stilte (en tranen) die oproept tot eenheid https://t.co/xWtIzHoSMN

  Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Waar was al deze passie en EU-liefde de afgelopen maanden? Zie nu in 2u al meer EU-vlaggen, hoor Hey EU-gezang https://t.co/3O5t370zmo

  Oekraïne-referendum ook besproken

  Tijdens de EU-top ging het vanavond niet alleen over het Brexit-referendum, maar ook over dat andere referendum dat raakt aan de onvrede over de EU: dat van Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Premier Rutte heeft de hulp ingeroepen van zijn Europese collega’s om uit de impasse te komen die is ontstaan door de uitslag van het Nederlandse referendum over Oekraïne dat de EU eerder dit jaar in beroering bracht. Volgens ingewijden wil Rutte een door de Europese lidstaten juridisch bindende verklaring bewerkstelligen, mogelijk al in oktober.

  Langs deze weg zou dan tegemoet kunnen worden gekomen aan de in Nederland levende zorgen, bijvoorbeeld dat de samenwerkingsovereenkomst met Oekraïne de opmaat is voor een EU-lidmaatschap van het land. Met deze extra verklaring zou het verdrag verder intact kunnen blijven. Na de uitslag in april zei Rutte dat het verdrag niet zonder meer te ratificeren is en dat er tijd overheen zou gaan voordat het kabinet met een oplossing kan komen.

  Schaduwminister die Corbyn steunt, stapt toch op

  Nog een minister die opstapt uit het schaduwkabinet van Labour, maar dit keer één die wél achter Corbyn stond. Liz McInnes, schaduwminister van Lokaal Bestuur, steunde de ruim aangenomen motie van tegen Corbyn niet, toch legt ze haar functie neer. Tegen de BBC zegt ze:

  "Het resultaat van de motie maakt duidelijk dat Corbyn het vertrouwen van een overgrote meerderheid van onze parlementariërs verloren heeft. We zijn niet in staat om zo verenigd en effectief te zijn als nodig voor ons land. Met pijn in het hart heb ik daarom besloten mijn schaduwministerspost te verlaten. Ik hoop dat we zo snel mogelijk weer verenigd kunnen zijn en verder kunnen gaan met ons werk om de Conservatives kritisch te volgen."

  Hoe kan Schotland in de EU blijven?

  Dat de Schotten not amused zijn over de Brexit is duidelijk. 62 procent stemde 'remain'. Bijna direct na de uitslag van het referendum liet de Schotse premier Nicola Sturgeon weten zo snel mogelijk een nieuw referendum te willen over een onafhankelijk Schotland, om zo toch in de EU te kunnen blijven. Maar hoe makkelijk is dat? Een uittreden uit de EU is immers onontgonnen terrein. Onze redacteur Floris van Straaten schrijft daar over:

  "Een optie is dat Schotland eenvoudig de plaats overneemt van het Verenigd Koninkrijk bij de EU. Onduidelijk is of hiervoor vereist is dat Schotland al een onafhankelijke staat is. Ook is er het precedent dat Groenland uit de EU stapte, terwijl het koloniale moederland Denemarken wel lid bleef. In dit geval stapt weliswaar de lidstaat (het Verenigd Koninkrijk) eruit en zou een kleiner deel daarvan (Schotland) blijven, maar toch zijn er hier parallellen."

  Driegangenmenu

  Vanavond geeft David Cameron de leiders van de EU-landen die geen aanstalten maken te vertrekken tekst en uitleg over de Brexit. Er kan natuurlijk niet alleen maar, al dan niet met stemverheffingen, gepraat worden. Tussendoor wordt er ook gegeten. Het menu van misschien wel het laatste EU-avondmaal van Cameron:

  Twitter avatar ChristianFraser Christian Fraser PM's last supper at #EU summit: Quail & green bean salad w crispy dried fruit pastry triangle, Poached veal tenderloin with baby veg Strawbs

  De heren en dames beginnen met een salade van kwartel en sperziebonen, geserveerd in combinatie met een driehoekig knapperig gebakje van gedroogd fruit. Als hoofdgerecht krijgen ze een gepocheerd stukje kalfshaas met seizoensbabygroenten. Voor het dessert staan er geen ingewikkelde baksels gepland, maar gewoon aardbeien. Of er voor de Britten naar eigen traditie - en zeer actueel nu Wimbledon gespeeld wordt - ook slagroom bij de aardbeien zit, is niet bekend.

  Waarom wil zijn eigen partij Corbyn weg hebben?

  Dat Corbyn vandaag 172 Labour-parlementariërs het vertrouwen in hem op zag zeggen, heeft niet alleen te maken met de rol die hij speelde in de Brexit-campagne, schrijft onze correspondent Titia Ketelaar. Weliswaar is Corbyn geliefd bij de gewone leden van Labour, maar bij zijn partijgenoten in het Lagerhuis niet. Al negen maanden lang ziet het ernaar uit dat Corbyns leiderschap niet van lange duur zal zijn:

  "Steun van de aanhang is ook niet het probleem. Wel dat Corbyn kiezers niet weet te overtuigen. Dat was al duidelijk bij de Schotse verkiezingen, bij de Welshe verkiezingen en bij de Engelse gemeenteraadsverkiezingen in mei. In jaren waarin er geen Lagerhuis-verkiezingen worden gehouden, doet de oppositie het meestal erg goed. Corbyns Labour verloor echter zetels. Alhoewel het verlies minder erg was dan verwacht. Het ontlokte de partijleider: „We klampten ons vast.” Vorige week wist Corbyn de Labour-kiezers echter ook niet mee te krijgen."

  Nog meer schaduwministers stappen op

  Nu Jeremy Corbyn koppig blijft weigeren zijn positie als partijleider te verlaten, loopt zijn schaduwkabinet nog verder leeg. Sinds de vertrouwensstemming van vanmiddag zijn alweer vier schaduwministers opgestapt.

  Twitter avatar SarahChampionMP Sarah Champion MP I have just stepped down from my shadow minister job, but not my responsibilities to my constituents, party or victims of abuse

  Champion was schaduwminister van Voorkomen van Misbruik en Huiselijk Geweld. Ook Lyn Brown (Binnenlandse Zaken), Kevin Brennan (Handel) en Clive Efford (Cultuur, Media en Sport) zijn opgestapt, meldt de BBC.

  Hillary Clinton: niet dezelfde fouten maken als Bremain-kamp

  Ook Hillary Clinton, de waarschijnlijke presidentskandidaat voor de Democraten, heeft zich uitgelaten over de uitslag van het Brexit-referendum. In een interview met zakelijk sociaal medium LinkedIn zegt ze "teleurgesteld, maar niet verbaasd" te zijn over de uitslag.

  Clinton denkt dat het een fout van de blijven-campagnevoerders is geweest om de "verkeerde en misleidende" claims van het Leave-kamp niet stevig genoeg te weerspreken. Ze zegt dat dat haar in haar strijd tegen Trump niet zal overkomen.

  "Wij zullen niet stil blijven zitten en Donald Trump alles laten zeggen wat hij wil. We zullen reageren op wat hij zegt. We zullen tonen wat voor onbeheerst en ongekwalificeerd karakter hij heeft."

  Corbyn herhaalt: ik stap niet op

  Ondanks dat bijna zijn complete partij een motie van wantrouwen aan heeft genomen, wil Jeremy Corbyn van geen opstappen weten. In een verklaring zegt Corbyn:

  "Ik ben democratisch gekozen als leider van onze partij door 60 procent van de Labour-leden en aanhangers, om een nieuwe manier van politiek te bedrijven. Ik zal hen niet verraden door op te stappen. De stemming van vandaag heeft geen enkele grondwettelijke legitimiteit."

  Of Corbyn überhaupt meedoet aan een stemming voor een nieuw leiderschap, als die er komt, is niet helemaal duidelijk. Volgens Corbyn is hij als zittend partijleider automatisch kandidaat. Tegenstanders zeggen dat hij net als ieder ander de stemmen van vijftig Labour-parlementariërs moet verzamelen voor hij weer kans kan maken op het leiderschap. Dat lijkt nu onmogelijk, aangezien maar veertig tegen de motie van wantrouwen hebben gestemd.

  Benoeming nieuwe leider Conservatives week uitgesteld

  Niet op 2 maar op 9 september moet duidelijk worden wie David Cameron opvolgt als leider van de Conservative Party. Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Er werd geen directe reden gegeven om de beslissing een week uit te stellen.

  De belangrijkste kandidaten om Cameron op te volgen zijn Boris Johnson, een van de belangrijkste gezichten van het Leave-kamp en Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken. Stephen Crabb, de minister van Werk en Pensioenen, maakte dinsdag in een mail aan zijn partijgenoten duidelijk zich ook kandidaat te stellen, meldt Politico.

  Geïnteresseerden kunnen zich tot en met middaguur op donderdag kandideren. Als er meer dan twee kandidaten zijn zullen parlementariërs het veld eerst zelf verkleinen in een stemming, voordat de partij op 9 september een beslissing kan nemen.

  Corbyn verliest vertrouwensstemming

  Volgens Britse media heeft een ruime meerderheid van Labourparlementariërs een motie van wantrouwen over Corbyn gesteund. De vraag is nu of Corbyn ook daadwerkelijk opstapt. Hij heeft zelf eerder gezegd dat niet te doen en zich weer kandidaat te stellen als de partij een leiderschapsverkiezing houdt.

  Twitter avatar DMcCaffreySKY Darren McCaffrey BREAK: Not a surprise but looks @JeremyCorbyn has lost PLP confidence vote overwhelmingly.

  Twitter avatar DMcCaffreySKY Darren McCaffrey BREAK: Apparently over 80% voted against Jeremy Corbyn.

  Twitter avatar DMcCaffreySKY Darren McCaffrey SO RESULT: 172 to 40 Labour MPs voted against @JeremyCorbyn.

  'Hoofdkantoor bankenautoriteit naar Parijs of Frankfurt'

  Het zat in Londen, maar het hoofdkantoor van de Europese Bankautoriteit (EBA), onder meer verantwoordelijk voor het uitvoeren van stresstesten bij Europese banken, zal verhuizen naar Parijs of Frankfurt. Dat heeft een EU-functionaris gezegd volgens persbureau Reuters.

  "Het idee van een unie met meerdere munten is over. Daarom zul je zien dat je de EBA naar Parijs of Frankfurt gaat."

  Volgens de functionaris zal het binnen twee jaar zover zijn dat de EBA een nieuw hoofdkwartier heeft gevonden.

  Scenario's om een Brexit tóch te vermijden

  Vlak na de uitslag ondertekenenden ontevreden Britten een petitie om een tweede referendum te houden over een Brexit. 100.000 handtekeningen waren genoeg om ervoor te zorgen dat het parlement er in ieder geval over moet praten. Er werden er miljoenen gezet. Maar het lijkt niet veel kans te maken, hoezeer sommigen dat ook willen.

  Tóch is niet 100 procent zeker dat de Britten de EU verlaten. In theorie. Onze correspondent Titia Ketelaar schetst zes scenario's.

  Nieuwe schaduwminister niet opnieuw verkiesbaar

  Ze is net benoemd als nieuwe schaduwminister van Onderwijs, nadat het schaduwkabinet van Labour leegliep uit onvrede over leider Corbyn, maar lang zal Pat Glass die rol wellicht niet vervullen. Op Twitter geeft de politica aan zich niet beschikbaar te stellen als Labour-kandidaat bij de volgende verkiezingen.

  Twitter avatar PatGlassMP Pat Glass I have informed my CLP Chair that whenever the next General Election takes place, I will not be Labour's candidate. https://t.co/g3DADx57KF

  "Het referendum heeft voor erg veel verdeeldheid gezorgd," schrijft Glass.

  "Het heeft families en gemeenschappen verdeeld en ik heb het op veel manieren als schadelijk ondervonden."

  Of haar leider Jeremy Corbyn aanblijft, moet snel blijken. Verwacht wordt dat om 17.00 uur Nederlandse tijd een motie van wantrouwen tegen hem binnen zijn partij behandeld wordt. Corbyn wordt verweten met te weinig passie voor Remain gestreden te hebben.

  Italiaans plan: EU-paspoort voor studenten

  Reden voor veel jongeren om voor Remain te stemmen, was het vrije verkeer van personen en goederen binnen de EU. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk in alle EU-landen te studeren, zonder problemen. Maar, als het VK niet meer in de EU zit, kan dat dan nog? De Italiaanse premier Renzi zegt dat hij misschien de oplossing heeft, meldt persbureau Reuters. Na een ontmoeting van socialistische leiders in Brussel opperde hij het idee van een Europees paspoort voor studerende Britten:

  "We bekijken de mogelijkheden om een Britse student een Europees paspoort te geven, als hij of zij beslist, twee, drie, vier jaar aan een Europese universiteit door te brengen."

  Of het plan kans van slagen heeft, wist Renzi nog niet te vertellen. Het plan kan betekenen dat ook andere studenten uit niet-EU-landen zo'n paspoort zouden moeten krijgen, om Britse studenten niet voor te trekken.

  Lees ook over hoe jongeren reageren op de Brexit: Britse jongeren zijn woedend, en de pineut

  Joris Luyendijk in Guardian: Brexit geen slecht idee

  Een Brexit, slecht? Nee hoor, niet voor de rest van de EU. Dat is tenminste de boodschap die journalist Joris Luyendijk de Britten mee wil geven in een opiniestuk voor The Guardian.

  Strekking van zijn verhaal, dat veel overeenkomsten heeft met opiniestukken die hij eerder in NRC schreef, is dat het Verenigd Koninkrijk jarenlang dubbelspel heeft gespeeld in de EU. Het wilde wel de lusten, maar niet de lasten. Dat is nu, volgens Luyendijk, gelukkig voorbij.

  Dat veel Leave-stemmers denken dat met uittreding soevereiniteit of zelfs onafhankelijkheid is teruggewonnen, verklaart Luyendijk door te zeggen dat de Britten nog niet beseffen dat Groot-Brittannië het voorzetsel 'groot' niet langer verdient:

  "The problem with Britain was not that it was critical of the EU. The problem was bad faith and delusional thinking. As the referendum debate has shown, the country has not come to terms with its own global irrelevance – hence its refusal to pool sovereignty."

  Is de EU dan perfect, zoals veel Remain-stemmers vinden? Absoluut niet. Luyendijk noemt de EU zelfs "ondemocratisch" en de eurozone "een ramp". Maar dat valt alleen te verbeteren door in de EU te blijven:

  "Europeans can throw in the towel, dismantle the whole thing and retreat to their powerless little countries. Or they can make a final attempt to make the European project work."

  Het stuk levert veel discussie op op de site van The Guardian. In een paar uur tijd is er al bijna 3.000 keer op gereageerd.

  Premier Wales: niet te lang treuzelen met Britse uittreding

  Londen moet zo snel mogelijk de procedure in gang zetten om de Europese Unie te verlaten, vindt premier Carwyn Jones van Wales. Hij acht het niet in Wales' belang om te lang te treuzelen, zei hij volgens de BBC.

  In Wales heeft 71,7 procent voor een Brexit gestemd. Volgens Jones draagt nog eens "maanden en maanden en maanden wachten" nu onnodig bij aan de onzekerheid die leeft.

  Als de vertrekprocedure, beter bekend als Artikel 50, in werking is gesteld, is de uittreding naar planning binnen ongeveer twee jaar voltooid. Scheidend premier David Cameron heeft gezegd dat het aan zijn opvolger is om het vertrek in gang te zetten.

  Hollande: Britten moeten de EU "zo snel mogelijk" verlaten

  De Franse president François Hollande is van mening dat de Britten de EU "zo snel mogelijk" moeten verlaten. Volgens hem is er "geen tijd te verliezen" omdat de ogen van de gehele wereld momenteel op Europa zijn gericht. "Ik kan me niet voorstellen dat de Britse regering de wil van haar volk niet respecteert".

  Volgens de Franse president moet de eurozone "meer democratisch" worden georganiseerd om de legitimiteit te behouden.

  Junker 'censureert' Farage

  Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft dinsdag de lachers op zijn hand gekregen. De Luxemburger probeerde in het Europees parlement te verhinderen dat een fotograaf de euroscepticus Nigel Farage op de foto zou zetten:

  Sturgeon: niet direct een referendum over Schotse onafhankelijkheid

  De Schotse premier Nicola Sturgeon zal nog niet onmiddellijk aan haar parlement vragen om plannen voor een referendum over de onafhankelijkheid van het land te steunen. Dat heeft ze dinsdagmiddag verklaard in het Schotse parlement. Sturgeon zei vrijdag na de Brexit dat ze snel een nieuw referendum wil over de Schotse onafhankelijkheid van Groot-Britannië. Het land wil graag bij de Europese Unie blijven, maar wordt door de Brexit gedwongen de EU te verlaten.

  De Schotse premier zei verder dat ze woensdag met de Europese Commissie om tafel wil om de positie van haar land ten opzichte van de EU bespreken. Ze heeft daarnaast al contact gezocht met de regeringen van andere EU-lidstaten:

  "We moeten er nu alle noodzakelijke stappen nemen om ervoor te zorgen dat de wensen van de Schotse burgers ten aanzien van de EU worden gerespecteerd. Ik sta erop dat de plaats van Schotland in de EU onveranderd blijft."

  Alle Schotse kiesdistricten stemden afgelopen donderdag in het Brexit-referendum voor Remain.

  Eerste irritaties bij EU-leiders

  Bij de EU-leiders die langzaam binnendruppelen in Brussel beginnen de eerste irritaties zichtbaar te worden. De Litouwse president Dalia Grybauskaitė, die overigens nooit verlegen zit om venijnig commentaar, zegt dat zij Cameron niet veel te vertellen heeft, vanavond, wanneer de EU-leiders met de Britse premier dineren. "Ik denk dat hij iets tegen ons moet zeggen, en wij niet zozeer tegen hem."

  Ze zegt "een beetje bedroefd" te zijn. "We houden van het Verenigd Koninkrijk." Maar ze verfoeit de wijze waarop Cameron, met zijn referendum, het Europese project heeft ingezet in wat zij ziet als interne, Britse partijpolitiek. "Omwille van de ambities van een paar politici is een heel land in gijzeling genomen." De Luxemburgse premier Xavier Bettel gaat er ook met gestrekt been in. Hij eist snel duidelijkheid van de Britten. "We zijn hier niet op Facebook, waarvan je je status op ingewikkeld kunt zetten. In de EU ben je getrouwd of gescheiden, maar niet iets daar tussenin."

  Roemeense krant: Brexiteers, kom naar ons land

  De Roemeense krant Gandul heeft een uitweg bedacht voor de Britse stemmers die afgelopen donderdag voor Remain hebben gekozen: ze kunnen geadopteerd worden door een Roemeense familie. Daartoe heeft het mediabedrijf een campagne gelanceerd:Romanians for Remainians.

  De krant biedt de Bremainers de optie om "de Brexiteers, het gedoe en het weer" achter te laten en een "frisse start" te maken in Roemenië. Inwoners van het Oost-Europese land worden opgeroepen om "Britten in nood" te helpen met het verkrijgen van de Roemeense nationaliteit.

  Eerder al lanceerde Gandul in 2014 een campagne tegen de Britten. Sommige van hen waren toen bang dat ze overspoeld zouden worden door een stroom aan Roemeense en Bulgaarse immigranten. Die twee groepen konden vanaf dat moment vrij reizen naar Groot-Brittanië:

  Engels blijft een officiële werktaal binnen EU

  Engels blijft een officiële werktaal binnen de Europese instituties, ook nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten. De Ierse regering heeft in een verklaring kenbaar gemaakt dat het niet zal instemmen met een taalwijziging - die alleen geregeld kan worden als de lidstaten unaniem instemmen.

  Het hoofd van het Comité voor Constitutionele Zaken had maandag gezegd dat het Engels als werktaal zou verdwijnen, maar Ierland steekt daar dus een stokje voor. Engels is naast Gaelic de officiële taal in Ierland, evenals op Malta (naast het Maltees).

  De EU kent nu 24 officiële talen. Engels, Frans en Duits zijn de drie werktalen, maar Engels wordt het meest gesproken bij de Europese instellingen.

  Toename aantal xenofobische incidenten

  Het thema immigratie speelde een belangrijke rol in de Brexit-campagne. Een filmpje uit de tram in Manchester van dinsdagochtend toont aan wat de overwinning voor de Brexiteers teweeg heeft gebracht.

  Correspondent Titia Ketelaar:

  "Het is blijkbaar acceptabel nu dat mensen hardop zeggen dat bepaalde groepen naar huis moeten. Er vinden meer verbale aanvallen plaats. Wat je hoort is dat ook veel Europeanen angstig zijn om in de Londense metro hun eigen taal te spreken. Ze voelen: ze willen ons niet meer."

  Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Engeland, juni 2016. Wie nog denkt dat #Brexit een bevrijding is, moet dit filmje even bekijken https://t.co/gKOpHrVRis

  Police have confirmed this shocking incident of racial abuse took place on a tram in Manchester early this morninghttps://t.co/DsqtAhb0dJ

  — Channel 4 News (@Channel4News) June 28, 2016

  VN bezorgd

  De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, zei vandaag al dat hij “zeer bezorgd” is over de stijging van het aantal xenofobische incidenten sinds het Groot-Britannië heeft besloten de EU te verlaten.

  Al-Hussein riep de Britse overheid op degenen achter de incidenten te vervolgen. Hij noemde racisme en xenofobie "compleet en totaal onacceptabel onder alle omstandigheden".

  Maandag meldde de Britse nationale politie dat het aantal meldingen van haatdelicten de afgelopen vier dagen ten opzichte van eenzelfde periode in mei met 57 procent gestegen is. De politie onderzoekt onder andere vandalisme bij een Pools cultureel centrum in west-Londen.

  Rutte: "Geef de Britten wat ruimte"

  De Britse premier David Cameron is zojuist in Brussel gearriveerd, voor de eerste top met EU-leiders sinds het Brexit-referendum. Hij sprak de hoop uit dat het scheidingsproces "zo constructief mogelijk"zal zijn en benadrukte dat een Brits vertrek uit de EU ,"niet betekent dat we met de rug naar Europa gaan staan".

  Kort daarop kwam ook premier Rutte aan. Hij waarschuwde dat iedereen "die de neiging heeft" om uit de EU te stappen, goed moet kijken naar de chaos die zo’n besluit nu in het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt. "Engeland is ingestort." Mede daarom is het volgens Rutte ook "onredelijk" om te eisen dat de Britten nu al meteen de formele stappen zetten om uit de EU te treden. "Ik zou zeggen: geef ze wat ruimte." Voor Nederland is het van belang "dat we tot een ordelijk proces komen".

  Overzicht: wat is er de afgelopen vijf dagen gebeurd?

  Het nieuws over de Brexit en de nasleep van besluit van de Britse kiezers om de EU de rug toe te keren heeft een hoop in gang gezet. NRC zette alle analyses, achtergronden, nieuwsberichten en reportages over de Brexit op een rijtje. Lees ze hier:

  Osborne: hoop dat Britten onderdeel blijven van de interne EU-markt

  De Britse minister van Financiën, George Osborne hoopt dat Groot-Britannië kan blijven deelnemen aan de Europese interne markt te zien vertrekken. Volgens hem moet de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK snel vorm krijgen. "In het ideale geval blijft de vrijhandel van goederen en services in stand", zegt Osborne tegenover persbureau Reuters.

  George Osborne, "You can't turn around days later and say the people got it wrong we need to elect new people." https://t.co/4WfX6tGl1P

  — Sky News (@SkyNews) June 28, 2016

  De Brit wil de nauwe economische banden met de buurlanden graag behouden. Een plan voor het vertrek uit de EU moet als voorwaarde hebben dat het de econimische stabiliteit ten goede komt. Daarbij liet Osborne weten dat Groot-Brittanië de artikel-50 procedure niet in werking moet zetten voordat er zekerheid is over de nieuwe EU-VK relatie.

  Osborne, die eerder op dinsdag meldde zich niet verkiesbaar te willen stellen als conservatieve leider, liet weten op dit moment geen andere kandidaat voor de positie te gaan steunen.

  EU-leiders bespreken Brexit in september

  Europees ‘president’ Donald Tusk heeft zojuist aangekondigd dat op 27 september in Bratislava een informele bijeenkomst zal plaatsvinden van EU-leiders rondom Brexit en de toekomst van de EU. Eerder was er nog sprake van dat er in een juli misschien een extra top zou plaatsvinden, maar daar wordt nu kennelijk van afgezien.

  Op zich is dat niet vreemd: zo lang de Britten hun vertrek uit de EU nog niet formeel kenbaar hebben gemaakt, door artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen, valt er niet veel te bespreken, zo lieten EU-diplomaten de afgelopen dagen in Brussel al doorschemeren. EU-leiders zijn het erover eens dat de onderhandelingen over de details van een scheiding pas kunnen beginnen, als de Britten formeel en ondubbelzinnig aankondigen dat ze inderdaad uit de EU stappen. Volgens Tusk is de EU desalniettemin klaar om desnoods vandaag te beginnen met de gesprekken over de Britse uittreding.

  Europees parlement wil uittredingsprocedure zo snel mogelijk starten

  Het Europees parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen die onder meer oproept om de artikel 50-procedure zo snel mogelijk in gang te zetten. De resolutie is ingediend door een breedgedragen coalitie van de Christen-democratische fractie EPP, de sociaal-democratische fractie S&D, het liberale ALDE en de Groenen. Het voorstel werd met 395 stemmen voor aangenomen; 200 politici stemden tegen.

  D66-politica Sophie in 't Veld zegt over de resolutie:

  "Het is onacceptabel om heel Europa nu te laten wachten op het partijcongres van de Tories. De onderhandelingen zullen lang duren en dat moet natuurlijk zorgvuldig gaan, juist daarom moeten de Britten nu de artikel-50 notificatie doen. Dan weet iedereen waar we aan toe zijn. (...) Voor D66 is het belangrijk dat het Parlement nu zoveel mogelijk gezamenlijk optrekt en niet meer onzekerheid creëert in Europa dan er nu al is.”

  Liberaal Guy Verhofstadt stelt op Twitter:

  Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt The 27 members of EU should not wait for disoriented Tory party to get its act together. We should make a new future for our old continent.

  Twitter avatar GuyVerhofstadt Guy Verhofstadt Triggering article 50 is not a punishment for those who voted to leave. It is respecting choice of majority of British people #Euref

  Khan wil meer macht voor stadsbestuur Londen

  Burgemeester Shadiq Khan van Londen wil dat zijn stad meer invloed krijgt op de manier waarop het geld wordt besteed dat in de stad wordt verdiend. Dat heeft hij gezegd in een bijeenkomst voor zakenlieden, georganiseerd door The Times, meldt de BBC. Khan, uitgesproken tegenstander van een Brexit, zegt meer autonomie om Londen te kunnen beschermen voor "de onzekerheid die we tegemoet gaan".

  Volgens Khan moeten er maatregelen genomen worden om te voorkomen dat een Britse uittreding uit de EU leidt tot verlies van "banen, vermogen en voorspoed". Voor onafhankelijkheid van de rest van Engeland, waar inmiddels ook stemmen voor opgaan, is hij niet:

  "Hoezeer het idee van Londen als onafhankelijke stadstaat me ook bevalt, spreek ik hier vandaag niet over onafhankelijkheid. Ik ben niet van plan om grensposten op te zetten op de M25."

  De uitspraak van Khan is een reactie op een petitie waarin gepleit wordt voor de Londense onafhankelijkheid. Dinsdagmiddag hadden ruim 175.000 mensen die ondertekend.

  Volgens het stadsbestuur wil Khan meer invloed op het belastingbeleid en op het gebied van bedrijvigheid, huisvesting en ruimtelijke ordening, vervoer, gezondheidszorg, veiligheid en misdaad. David Cameron heeft gezegd dat Londen deel mag nemen aan de onderhandelingen naar aanleiding van de Brexit.

  Farage: geef ons een deal, dan zijn we beste vrienden

  Nigel Farage, leider van de eurosceptische Britse partij UKIP, heeft in het Europees Parlement gevraagd om goede handelsafspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Hij vroeg om een goede deal met tariefvrije handel, "dan zullen we jullie beste vriend zijn."

  Voorafgaand liet Farage al aan journalisten weten dat hij graag goede handelsbetrekkingen wilde met de Europese Unie.

  "We wonnen de oorlog, nu moeten we de vrede winnen. (...) We willen goede vrienden zijn. Goede buren. Goede handelspartners."

  Groot-Brittannië zou op zichzelf de belangrijkste handelspartner van de EU zijn. Volgens Farage moeten de Britten daarom een betere deal krijgen dan Noorwegen. In zijn toespraak was verder weinig vriendelijks te bekennen: van een sneer naar zijn collega's ("jullie lachen nu niet meer he!) tot een uitdaging ("een deal is belangrijker voor jullie dan voor ons.")

  Bekijk zijn hele toespraak in het Europees Parlement hieronder.

  Emotionele Juncker stelt 'contactverbod' in

  Jean Claude Juncker heeft een 'presidentieel verbod' ingesteld op contacten tussen zijn eigen EU-ambtenaren en vertegenwoordigers van Groot-Brittannië. De voorzitter van de Europese Commissie heeft geen zin in gedoe in achterkamertjes waar "duistere onderhandelingen" plaatsvinden, zo maakte hij tijdens een zeer rumoerige sessie in het Europees Parlement bekend.

  Hij liet zich daarnaast in zeer harde bewoordingen uit over het mogelijke vertrek van de Britten uit de EU. Hij is verbaasd dat het Britse leiderschap in de nasleep van het referendum geen haast lijkt te hebben met de werkelijke scheiding, wat veel onzekerheid oplevert. Juncker: "Ik ben geen slaaf van de financiële markten maar heb ze wel in het oog."

  Nigel Farage, die namens de eurosceptische UKIP in het EP zit, kreeg van Juncker een flinke sneer: "Ik ben verrast dat u hier bent. U vecht voor een brexit, dit is de laatste keer dat u hier applaudisseert."

  Twitter avatar lukewestaway Luke Westaway Juncker to Farage: "That's the last time you're applauding here," "Why are you here?" https://t.co/xbndJtZunG

  'Britten worden armer door Brexit'

  De economische gevolgen van de Brexit gaan zorgen voor verdere bezuinigingen en hogere belastingen. Dat heeft de Britse minister van Financiën George Osborne gezegd op BBC Radio 4. De Britse burger gaat er hierdoor financieel op achteruit, zo voorspelt Osborne.

  Twitter avatar BBCr4today BBC Radio 4 Today "The country is going to be poorer" because of #Brexit vote, says George Osborne. Live: https://t.co/AbFxyI0kq4 https://t.co/Opf35aJEr2

  In een ingezonden stuk in The Times liet Osborne dinsdagochtend weten te bedanken voor het partijleiderschap van de Conservatieven. Hij schreef dat hij zichzelf als tegenstander van de Brexit niet als de juiste persoon ziet om leiding te geven. De minister van Financiën is voorstander van een tweede referendum dat het mogelijk moet maken om de eerste volksraadpleging te herzien.

  Merkel: EU is sterk genoeg om Brexit te overleven

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt in de Bondsdag over de uitkomst van het EU-referendum. De belangrijkste boodschap: de EU is sterk genoeg om een Brexit te overleven. Het is nu aan de 27 lidstaten om samen op te trekken om hier goed uit te komen. Zolang Cameron nog geen formeel verzoek tot uittreding heeft gedaan, is Groot-Brittannië volgens Merkel nog altijd volledig lid van de EU - met alle rechten en plichten van dien.

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Applaus voor Merkel als ze zegt dat ze zich met al haar kracht zal inzetten om middelpuntvliedende krachten van EU te bestrijden..

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ...en ook als ze zegt dat nu de 27 samen moeten optrekken

  Verder liet de bondskanselier weten de keuze van het Britse volk te betreuren. Ze zegde toe dat Duitsland er alles aan zal doen om een verdere afbrokkeling van de Unie te voorkomen. Samen met Duitsland zou Frankrijk daarin historisch gezien zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Duitsland zal zich altijd voor idee en praktijk van Europese eenwording inzetten, zegt Merkel, ook in deze moeilijke tijden.

  Er waren ook waarschuwende woorden, onder meer voor Britse politici als Boris Johnson. Volgens Merkel moet er een verschil blijven bestaan tussen landen die lid zijn van de Europese Unie en landen die geen lid zijn. Boris Johnson betoogt dat het Verenigd Koninkrijk ook na uittreding uit de EU de toegang tot de gemeenschappelijke binnenmarkt zal houden.

  Als een land toegang tot de gemeenschappelijke markt wil, zei Merkel in een regeringsverklaring die ze voorlas in de Bondsdag, dan moet het ook vrij verkeer van mensen, goederen, diensten en kapitaal accepteren.

  Volg hier de speciale sessie van het Europarlement

  In Brussel is men verongelijkt over de Brexit. Als het aan de Europese leiders ligt, komt er zo snel mogelijk een brief over het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU. David Cameron moet vanavond tijdens een eurotop uitleggen over hoe hij de Britse volkswil zo verkeerd kon inschatten.

  Inmiddels is het Europees Parlement begonnen aan een bijzondere sessie, waarin het de uitkomst van het EU-referendum bespreekt. Op deze livestream is het debat te volgen.

  Hunt flirt met kandidaatstelling

  Jeremy Hunt, de huidige minister van Gezondheidszorg zegt serieus te overwegen zich kandidaat te stellen voor de opvolging van David Cameron als partijleider. In de Britse ochtendshow Good Morning Britain kondigde hij dinsdag aan “serieus te overwegen” om het op te nemen tegen Boris Johnson in de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij.

  Hunt wilde, in tegenstelling tot Boris Johnson, dat het VK in de EU zou blijven. In de ochtendshow suggereerde hij dat er een nieuw referendum moet komen. In dat referendum zou het Britse volk zich moeten uitlaten over de overeenkomst die het VK met de EU zal sluiten over de vertrekvoorwaarden: "dit is zo groot dat het Britse volk erover moet beslissen."

  Hunt heeft aangekondigd donderdagmiddag te beslissen of hij zich kandidaat stelt.

  Beurzen openen positief

  De Europese beurzen zijn dinsdag bij opening flink in de plus geschoten. De Amsterdamse AEX-index stond kort na negen uur op 419 punten (1,8 procent hoger dan gisteren). Ook in Londen (+ 2 procent) en Parijs (+2,3 procent) begonnen de beleggers dinsdag in een optimistischer stemming met handelen dan de afgelopen dagen.

  Dit gebeurt er vandaag rondom de Brexit

  *10:00 uur: in Brussel komt het Europees Parlement in een buitengewone vergadering bijeen om de uitkomst van het EU-referendum te bespreken.

  *10:30 uur: de Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt in Berlijn over de Brexit.

  * 13:00 uur: oud-Labourpremier Gordon Brown spreekt over hoe Groot-Brittannië er volgens hem uit zal zien na de Brexit. Het is voor het eerst dat Brown, uit het Remain-kamp, zich uitspreekt na de uitkomst van het referendum.

  * 15:00 uur: het Schotse parlement gaat voor het eerst in sessie sinds er donderdag gestemd werd. De overgrote meerderheid stemde er voor een 'remain' in de EU. De Schotse premier Nicola Sturgeon liet gelijk na het referendum weten dat er een procedure is gestart om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum te houden. Dat zou het voor Schotland mogelijk maken om alsnog lid te blijven van de EU.

  * 17:00 uur: de motie van wantrouwen tegen Jeremy Corbyn wordt binnen de Labourpartij behandeld. Dan wordt duidelijk of Corbyn genoeg steun heeft binnen zijn partij om aan te blijven.

  * 17:00 uur: grote demonstratie in het centrum van Londen. Tienduizend mensen worden op Trafalgar Square verwacht om te demonstreren vóór een Brits verblijf in de EU. De campagne werd hernoemd tot Stand Together om aan te tonen dat Groot-Brittannië niet verdeeld moet zijn. De vorige campagne (London Stays) zou een te grote wig drijven tussen het rijke Londen en de rest van Groot-Brittannië - dat voor de Brexit stemde.

  Twitter avatar BDStanley Ben Stanley The Sun on Monday, and The Sun tomorrow. https://t.co/4Uanz0C0M1

  Osborne bedankt voor leiderschap Conservatieven

  De Britse minister van Financiën George Osborne heeft laten weten zichzelf niet kandidaat te zullen stellen voor de opvolging van David Cameron. Als fervent tegenstander van de Brexit ziet Osborne het niet zitten om Camerons positie over te nemen, zo schrijft hij in een ingezonden stuk in The Times.

  "Het moge duidelijk zijn dat, hoewel ik de uitslag accepteer, ik niet degene ben die kan zorgen voor de eenheid die mijn partij nodig heeft."

  Osborne werd door velen gezien als een mogelijke opvolger van Cameron. Momenteel is Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen, de belangrijkste kandidaat.

  Dit is wat we weten:

  * Twee van de drie grote kredietbeoordelaars verlaagden maandag de kredietstatus van Groot-Brittannië. Standard & Poor’s en Fitch beoordeelden de Britse kredietstatus naar AA.

  * Maandagavond debatteerde de Tweede Kamer over de consequenties van de keuze voor een Brexit. De partijen willen snel duidelijkheid van de Britten, maar waarschuwden ook voor "overhaaste maatregelen".

  * De op handen zijnde Brexit leidde maandag opnieuw tot stevige verliezen op de aandelenmarkten in Europa. In Amsterdam sloot de AEX-index 3 procent in de min. Ook op Wall Street dreunde het besluit van de Britten nog na.

  * Ondertussen wordt ook de politieke crisis binnen de Britse Labourpartij groter. Dinsdag wordt besloten of partijleider Jeremy Corbyn moet vertrekken. Maandagavond stapten de schaduwministers van Labour na een tumultueuze partijbijeenkomst op, in een poging om Corbyn tot aftreden te dwingen. De Labourleider wordt verweten te zwak campagne te hebben gevoerd en de Britse kiezer niet overtuigd te hebben van een stem op 'Remain'.