Bouterse wil geheime parlementszitting

De Surinaamse president spreekt van een constitutionele crisis nadat de Krijgsraad de zaak rondom de Decembermoorden laat hervatten.

De Surinaamse president Desi Bouterse.
De Surinaamse president Desi Bouterse. Foto Pieter van Maele/ANP

Desi Bouterse heeft het Surinaamse parlement gevraagd om achter gesloten deuren bijeen te komen, schrijft de Surinaamse nieuwssite Star Nieuws. De Surinaamse president wil zo het parlement informeren over de in zijn ogen constitutionele crisis die is ontstaan nadat de Krijgsraad oordeelde dat het proces omtrent de Decembermoorden kan doorgaan.

Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals wanneer de staatsveiligheid in het geding is, kan het parlement in een zogeheten Comité-Generaal bijeen worden geroepen. Het geheime onderdeel van de parlementszitting is inmiddels toegevoegd aan de agenda en staat voor woensdag 13.00 uur plaatselijke tijd gepland.

Volgens Bouterse is de staatsveiligheid in gevaar. Een van zijn ministers sprak gisteren van een “constitutioneel vraagstuk”. De president geldt als hoofdverdachte in de strafzaak, die draait om vijftien politieke moorden van tegenstanders van het regime van Bouterse in december 1982. De waarnemend president van het hof van Justitie van Suriname heeft in een reactie op de woorden van Bouterse ontkend dat er sprake is van een constitutionele crisis. Volgens hem kan die niet ontstaan naar aanleiding van een uitspraak van de Krijgsraad.

Lees ook over het proces rondom de Decembermoorden: Wordt Bouterse alsnog veroordeeld?

De Krijgsraad van Suriname oordeelde begin juni dat een omstreden amnestiewet, die Bouterse en 25 andere verdachten vrijsprak van vervolging, niet van toepassing is op het strafrechtelijk onderzoek naar de Decembermoorden. Het proces zou aanstaande donderdag na een hiatus van vier jaar hervat moeten worden.

Dit zei Bouterse eerder over de Decembermoorden:

    • Sam de Voogt