Beste golfer ter wereld laat Spelen schieten om zika

Jason Day is na Rory McIlroy de tweede topgolfer die de Spelen afzegt om het zika-virus.

Jason Day tijdens een toernooi in de Verenigde Staten in juni.
Jason Day tijdens een toernooi in de Verenigde Staten in juni. Foto: Darron Cummings / AP Photo

Jason Day, ‘s werelds beste golfer, heeft dinsdag zijn deelname aan de Olympische Spelen teruggetrokken. De Australiër, die momenteel de wereldranglijst aanvoert, reist niet af naar Brazilië vanwege de uitbraak van het zika-virus. Hij maakte zijn besluit bekend in een tweet.

Jason Day heeft in november zijn tweede kind gekregen, en hij en zijn vrouw Ellie zeggen nog meer kinderen te willen. Het virus kan microcefalie veroorzaken - baby’s komen ter wereld met te kleine schedels. Zika is zowel door muggen als door seksueel contact overdraagbaar. Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om de eerste twee maanden na terugkomst uit zika-gebied geen onbeschermde seks te hebben.

Met de afzegging van Jason Day verliest de golfsport, die dit jaar voor het eerst sinds 1904 weer op de Spelen vertegenwoordigd is, opnieuw een topfavoriet. Vorige week liet de Noord-Ierse golfer Rory McIlroy al weten niet af te reizen naar Brazilië vanwege het zika-virus. De viervoudig wereldkampioen kreeg een flinke lading kritiek over zich heen.

In totaal is Day de vijfde golfer die afhaakt voor de Spelen. Ook bij andere sporten komen er afzeggingen binnen. De Amerikaanse wielrenner Tejay van Garderen doet ook niet mee vanwege zika. Basketballer Stephen Curry zegde ook af, maar gaf geen duidelijke reden.

    • Sjoerd Klumpenaar