Ard van der Steur is geen rust gegund

Uit de wandelgangen Geldgebrek – terugkerend thema bij Justitie. De oppositie rekent graag af met de VVD.

Vier debatten over geld

Het zomerreces is nabij, maar de oppositie gunt Ard van der Steur geen seconde rust. In deze weken voor de vakantie moet de minister van Veiligheid en Justitie vier keer debatteren over geld. Het tweede en derde debat in de reeks zijn deze week. Dinsdag gaat het over de geldproblemen bij de politie, woensdag over het hele ministerie.

Waarom zoveel debatten over één onderwerp? Coalitie en oppositie weten allang van elkaar waar ze staan. De coalitie zegt dat Justitie er al veel geld bij krijgt – alleen nu even niet. Eind vorig jaar is er 250 miljoen euro structureel bijgekomen. En op Prinsjesdag kan waarschijnlijk worden aangekondigd dat er weer zo’n 300 miljoen euro bijkomt, liet de coalitie uitlekken.

De oppositie wil ook voor dít jaar al 200 miljoen euro extra, om de financiële problemen bij politie, Openbaar Ministerie en rechtspraak op te lossen.

De minister verzwakken

Of de oppositiepartijen nou hun zin krijgen of niet, één doel bereiken ze in elk geval wel met al deze debatten: ze creëren keer op keer het beeld dat het de oppositie is die opkomt voor de veiligheid van Nederland – en niet de VVD, die veiligheid op haar verkiezingsposters had staan.

De debatten verzwakken ook elke keer weer het imago van Ard van der Steur. Hij moet het geldgebrek steeds uitleggen. Ook al is zijn collega Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) verantwoordelijk voor de verdeling van het geld.

Tegenstemmen niet makkelijk

De oppositie dreigt het kabinet dwars te zitten door in de Eerste Kamer tegen de wijziging van de begroting te stemmen. Maar zo makkelijk is dat niet. In die begrotingswijziging wordt namelijk ook de extra 250 miljoen van vorig jaar geregeld. Dus een stem tegen die wijziging is een stem tegen extra geld voor Justitie.

En dan is het nog de vraag waar de oppositie het extra geld vandaan wil halen. Alleen de PVV heeft daar een voorstel voor gedaan: het mag van de kosten van asielopvang af.

    • Christiaan Pelgrim